Priznanje Euronews Srbija za posvećenost pravičnosti, tačnosti i nepristrasnosti

Autor:

Vesti

26.07.2021

16:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetski priznata konsultantska kuća za analizu medija "Osservatorio di Pavia" nedavno je izdala nezavisni izveštaj kojim je odato priznanje Euronews Srbija na "posvećenosti pravičnosti, tačnosti i nepristrasnosti".

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen

Euronews Srbija je brendirana filijala Euronews-a koja emituje lokalne, nacionalne, regionalne i međunarodne vesti publici na srpskom govornom području. Izvešaj je naručila grupa Euronews u cilju analize prvih nekoliko nedelja emitovanja, nakon što je kanal počeo sa radom 03. juna.

Analizom različitih priča koje je Euronews Srbija proizveo u poslednjih nekoliko nedelja, "Osservatorio di Pavia" je zaključio da:

- U 40 informativnih priloga nasumično izabranih za praćenje nije bilo dokaza koji ukazuju na pristrasno izveštavanje.

- Prilozi koji su se našli pod lupom urađeni su u skladu sa obavezama istinitosti i tačnosti. Uvek je isticano da li su informacije dobijene iz neposrednih ili posrednih izvora, prilozi su bili zasnovani na verodostojnim izvorima i na proverljivim činjenicama, mišljenja su precizno preneta i stavljena u ispravan kontekst.

- Nije bilo slučajeva u kojima je izgledalo da je nezavisnost novinara bila narušena. Novinari su uspeli da postave distancu između sebe i mogućih spoljnih uticaja i iznosili su činjenice umerenim tonom, bez preteranog senzacionalizma koji bi potencijalno mogao da zaseni nepristrasnost i kritičku analizu događaja.

- Novinari su se pridržavali opredeljenja na nezavisnost, izbegavajući situacije koje bi mogle da stvore percepciju sukoba interesa ili ličnog angažovanja.

- Mišljenja i nagađanja su jasno razlikovana od činjenica, u skladu sa odrednicama uređivačke politike Euronews-a o informativnom izveštavanju i širim priznatim dobrim praksama u novinarstvu.

- Pet analitičkih indeksa kvaliteta vesti*, zasnovanih na stavkama profesionalnih standarada i novinarskih etičkih principa, kretalo se od 0,88 do 1, pri čemu je vrednost 1 bila najviša moguća ocena, a 0 najmanja.

- Intervju Euronews Srbija sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem (emitovan 29.6.2021) - pridodat je uzorku od 40 informativnih priloga - pokazao se kao profesionalno vođen. Voditelj je postavio nekoliko krucijalnih pitanja, bez snishodljivosti, ili pak ulaženja u konfrontaciju, što se pokazalo korisnim za publiku.

Fransoa Šinjak (François Chignac), uređivački direktor brendiranih filijala u Euronews grupi je rekao:

- Bili smo veoma zadovoljni kada smo pročitali zaključke Osservatorio di Pavia o informativnim prilozima Euronews Srbija. Naša brendirana filijala u Beogradu pokrenuta je sa posebnim ciljem da bude snažan i nepristrasan medij sa evropskom perspektivom, kao što je Euronews uvek radio. Redakcija Euronewsa Srbija radila je i nastavlja neumorno da radi na pravljenju ponude vesti koja će ispuniti taj ambiciozni cilj. Ponosni smo što vidimo da su nesumnjivo odlično krenuli, posle samo nekoliko nedelja emitovanja programa.

Bojan Brkić, glavni i odgovorni urednik Euronews Srbija je rekao:

- Bilo nam je veoma drago da pročitamo zaključke Osservatorio di Pavia o informativnim prilozima Euronews Srbija. Počeli smo da ispunjavamo obećanje da ćemo srpskoj publici pružati visokokvalitetne, nezavisne i nepristrasne vesti. Ovo je ohrabrenje da nastavimo da radimo na realizaciji tog prioritetnog cilja

Euronews Srbija je treća od brendiranih filijala Euronews-a koja je počela sa emitovanjem u junu 2021. godine, posle Euronews Albanija u novembru 2019. i Euronews Gruzija u septembru 2020. Euronews Rumunija i Euronews Bugarska trebalo bi da počnu da se emituju pre kraja godine. Ove franšize su već obogatile globalnu informativnu ponudu Euronewsa, zahvaljujući stručnosti i znanju lokalnih uređivačkih timova u tim zemljama. 

Euronews je vodeći međunarodni informativni kanal i jedan od najpoznatijih i najpoverljivijih informativnih brendova koji posluje širom Evrope. Širom sveta, Euronews se emituje u 160 zemalja i u gotovo 400 miliona domova - uključujući 67 odsto domova u Evropskoj uniji i Velikoj Britaniji. Svakog meseca Euronews doseže do 145 miliona ljudi, kako na TV tako i na digitalnim platformama, navodi organizacija Global Web Index.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading