GRCI UVELI NOVA PRAVILA! Od danas stupaju na snagu

Autor:

Vesti

16.07.2021

10:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Grčkoj se na letovanju trenutno nalazi oko 100.000 Srba, a od danas važe nove korona mere.

RepublikaFoto: pixabay.com

Sva zatvorena mesta u Grčkoj, namenjena za zabavu i rekreaciju, kao što su restorani, barovi, kafići, pozorišta, od danas će raditi isključivo za vakcinisane građane i to do 85 odsto popunjenosti.

Što se tiče otvorenog prostora, kao što su bašte lokala, vlasnici mogu da izaberu da li će raditi samo za imunizovane ili će podeliti prostor. Na svim ovim mestima biće dozvoljeno samo sedenje, ne i stajanje.

Ovo je deo novih grčkih mera čiji je cilj sprečavanje širenja virusa korona, a koje će važiti do 31. avgusta. Ipak, kako tvrdi Aleksandar Seničić, direktor JUTA, sve ovo ne treba da zabrinjava naše turiste, jer se za njih neće ništa značajnije promeniti.

U mestima gde boravi mnogo Srba, vodiči su razgovarali sa vlasnicima lokala i niko ne planira da zabrani boravak u bašti nevakcinisanima. Oni su se ranije opredelili da imaju daleko manji broj sedećih mesta na otvorenom nego što je to bilo ranije i već postoji određena distanca među gostima – ističe Seničić. 

Seničić kaže da je moguće da u većim gradovima, kao što je Atina, vlasnici odluče da podele prostor ili zabrane boravak nevakcinisanim građanima, zato što je kod njih najveći broj zaraženih. Od oko 3.000 zaraženih koliko na dnevnom nivou beleži Grčka, čak oko 70 odsto njih je u glavnom gradu i na Peloponezu. U tim oblastima, kako navodi, gotovo da nema srpskih turista, bar ne organizovanih grupa.

Što se tiče zatvorenih prostora, ne znam zašto bi neko ulazio unutra na 40 stepeni – kaže Seničić, pišu Novosti.

– Nove mere neće ništa značajnije uticati na boravak naših turista. Situacija je takva da je svima stalo da se ova sezona privede kraju na najbolji mogući način, s obzirom na ekonomske posledice.

Najviše naših turista odmara se u Grčkoj, ali zbog jednostavnih procedura za ulazak, kako navodi, sve su popularnije Crna Gora i Albanija.

Promena protokola, a pogotovo, kako navodi, nepotrebna panika u medijima zbunjuje građane – kaže Seničić.

To utiče i da se prebacuju na zemlje u koje mogu da uđu bez ikakvih uslova, kao što su Crna Gora i Albanija. Tu imamo veliko povećanje broja putnika i bolje rezultate nego prethodnih godina. U Crnoj Gori boravi od 65.000 do 70.000, a u Albaniji oko 35.000 naših turista. I u Turskoj ih ima dosta, oko 25.000.

RepublikaFoto: Tanjug/T. VALIČ
Aleksandar Seničić

Trenutno se u Grčkoj, kako navodi, nalazi oko 100.000 Srba koji su otišli ogranizovanim prevozom. On ističe da se očekuje da do kraja sezone ta cifra bude četiri puta veća, čime bi se dostiglo 50 odsto rezultata iz 2019. godine.

U Grčku se ulazi i dalje prema istim pravilima, a jedina promena do koje bi u nekom trenutku moglo da dođe je da se, eventualno, ukine antigenski test.–Ali, ni to ne treba da bude problem, sada kada se ustalila praksa da u Severnoj Makedoniji može da se radi PCR test veoma povoljno. – ocenjuje Seničić. 

Hrvatska ograničila važenje vacinisanja

Hrvatska je nedavno uvela novo pravilo i za vakcinisane, tako što je važenje cepiva oročila na sedam meseci.

Ja ne znam da je neka druga zemlja to uradila.  Vakcinisani građani mogu da uđu u Hrvatsku ako je prošlo manje od 210 dana od revakcine – navodi Aleksandar Seničić iz JUTA. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading