Nakon sugestije Zaštitnika građana LGBTI osobama omogućeno da budu donori jajnih ćelija i embriona

Autor: Republika

Vesti

14.07.2021

16:51

Nakon sugestije Zaštitnika građana, Ministarstvo zdravlja Republike Srbije izmenilo je pravilnik kojim se bliže određuju kriterijumi i uslovi za davanje reproduktivnih ćelija i embriona čime je pripadnicima LGBTI zajednice u našoj zemlji omogućeno da budu donori.

Tanjug/T. VALIČ
Zaštitnik građana Zoran Pašalić

Zaštitnik građana je sredinom 2019. godine od Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja zatražio izjašnjenje u vezi sa Pravilnikom o bližim uslovima, kriterijumima i načinu izbora, testiranja i procene davaoca reproduktivnih ćelija i embriona kojim LGBTI osobama nije omogućemo da budu davaoci reproduktivnih ćelija i embriona.

 

U oktobru iste godine Uprava za biomedicinu je dostavila predlog izmena ovog pravilnika Zaštitniku građana, koji se saglasio sa istim uz sugestiju da bi trebalo u potpunosti omogućiti pripadnicima LGBTI zajednice da budu donori jajnih ćelija i embriona.

Sugestija Zaštitnika građana uvrštena je u novi Pravilnik o izmeni i dopuni Pravilnika o bližim uslovima, kriterijumima i načinu izbora, testiranja i procene davaoca reproduktivnih ćelija i embriona, koji je stupio na snagu 7. aprila 2021. godine.

Komentari (0)

Loading