TROPSKI TALAS NE POSUSTAJE! Ni noću nećemo imati mira od vrućina! EVO KAD MOŽEMO OČEKIVATI PREDAH!

Autor: Republika

Vesti

07.07.2021

20:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Toplotni talas i velike vrućine nastavljaju se i ove nedelje, kada će skala na termometru dostizati do 37 stepeni.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Prema rečima meteorologa, trenutno se nalazimo u najtoplijem delu godine, te tako visoke temperature nisu ništa neuobičajeno.

- Današnja temperatura na teritoriji Srbije bila je oko 37 stepeni, čak je i u planinskim predelima na Zlatiboru i Sjenici izmereno 30 stepeni. Najprijatnije ovoga dana bilo je na Kopaoniku, gde je zabeleženo 22 stepena Celzijusa - napisao je na svom Fejsbuk profilu meteorolog Đorđe Đurić.

Prema njegovim rečima, četvrtak će ove nedelje biti topliji dan, a temperatura će dostizadi do 38 stepeni.

Nedelja tropskih noći

Stručnjak objašnjava da se u Beogradu se narednih dana očekuju tropske noći, ali i u košavskom području i u većem delu Vojvodine, a u četvrtak i petak u Beogradu temperatura neće ići ispod 25 stepeni.

RepublikaFoto: pixabay.com

- U petak će biti najjači jugoistočni vetar, a zatim će imati udare u košavskom području i na jugu Banata olujne udare i preko 80 kilometara na sat. Ovoga dana nastaviće se sunčano i toplo vreme sa temperaturom do 37 stepeni. Leteća korpa može biti veoma nepovoljna, jer greje i suši vazduh, koji može uticati na požare na otvorenom - napisao je Đurić.

Malo prijatnije biće i u Negotinskoj Krajini. Ipak, kasnije popodne, zbog priliva nešto svežijih i vazdušnih masa sa Alpa i severozapada, atmosfera će biti veoma nestabilna, pa se očekuju lokalni pljuskovi sa grmljavinom, posebno u severozapadnim, zapadnim i jugozapadnim predelima Srbije Kada nešto svežiji vazduh stigne iznad vrućeg gajba, biće uslova i da se formiraju veoma jaki konvektivni oblaci sa jačim grmljavinom i gradom. Na sreću, takve pojave će biti lokalne, kratkotrajne i u manjem prostoru, ali oprez će svakako biti neophodan.

Za vikend prijatnije

Malo prijatnije za vikend, ali ipak toplo. Prema tvrdnjama meteorologa Đurića, očekuje se prisustvo ciklona slabe visine, koji će i dalje biti nestabilan, posebno u subotu. Ipak, nestabilnost će biti znatno manja od petka popodne i uveče.

Subota promenljivo oblačno, samo ponegde sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom, a u nedelju će biti i mnogo sunčanije, pa će nedelja biti toplija od subote. Maksimalna temperatura tokom vikenda biće od 28 do 34 stepena.

Sledeće nedelje ponovo pakleno

Početkom sledeće nedelje u Srbiji će biti sunčano i veoma toplo, sa maksimalnim temperaturama u utorak i preko 35 stepeni.

Prema trenutnim prognozama Đurića, sredinom sledeće nedelje ošekuje se osveženje sa manjim padavinama.

- Još nismo ni u sred leta, a Srbiju je zatekao treći toplotni talas sa temperaturama preko 35 stepeni. Sve je to nešto što se ranije dešavalo, pa se podsetite 2003. kada su letovi bili dugi, vrući i suvi, neki od njih ili najtopliji ikada ili sa najvišom temperaturom zabeleženom ikada u Srbiji - piše meteorolog.

On savetuje da je tokom narednih dana potrebno prilagoditi se trenutnoj vremenskoj situaciji i vrućini. U najtoplijem delu dana sve aktivnosti na otvorenom treba minimizirati. Od 10 do 16 časova ne treba se izlagati suncu više od 10 minuta bez adekvatne zaštite, kako zbog visokih vrednosti UV zračenja.

Meteorolog Đurić istiće da postoji i opasnost od toplotnog udara.

RepublikaFoto: freepictures.com/ST/N. PANČIĆ/Tanjug/Z.ŽESTIĆ

Pred kraj sledeće nedelje, u petak popodne i uveče obavezan je oprez na otvorenom ili u saobraćaju zbog mogućnosti nezgode sa grmljavinom.

- Da nije baš toplo samo kod nas, govore i o vrućini na krajnjem severu Evrope i iznad Arktičkog kruga. Tako su temperature prethodnih dana u Laponiji i na krajnjem severu Norveške dostigle gotovo rekordnih 35 stepeni, tako da su ova mesta bila znatno toplija od mesta na jugu Finske i Švedske i u rangu visokih temperatura preko 3000-4000 km južno, odnosno iznad našeg područja, Grčka i Mediteran - rekao je on.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading