DR RAKIĆ UPOZORAVA: Ako imate ove simptome, odmah idite kod lekara! Zaraženi komarci registrovani u Srbiji

Autor:

Vesti

06.07.2021

07:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila registrovani su u Srbiji, epidemiolog otkriva kakve simptome zaraza izaziva kod ljudi.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Dr Violeta Rakić

U našoj zemlji registrovani su komarci zaraženi virusom Zapadnog Nila, koji ujedom mogu da prenesu na ljude. Epidemiolog iz Instituta "Batut" prim. dr Violeta Rakić je za RTS rekla da za sada nema registrovanih slučajeva oboljenja među ljudima.

"U našoj populaciji nema registrovanih slučajeva oboljenja groznice Zapadnog Nila. Ovo oboljenje ima sezonski karakter i najčešće se prvi slučajevi registruju u drugoj polovini jula, najveći broj se registruje u avgustu".

Ona je navela i mere kojih treba da se pridržavamo kako bismo se zaštitili.

- Mere koje treba primenjivati su opšte poznate – izbegavanje područja u kojima je aktivnost komaraca pojačana, to su šume, jezera, reke, močvare, jezera, pogotovo uveče i u zoru. Ako boravimo u takvim predelima neophodna je odeća dugih rukava i nogavica koja je komotna, svetle boje, a na otkrivenim delovima tela koristiti repelente - kaže dr Violeta Rakić.

Epidemiološkinja je saopštila i koji simptomi treba da vas odvedu kod lekara.

"Ovo oboljenje kod velikog procenta inficiranih protiče bez ikakvih simptoma, kod oko 80 odsto ljudi. Međutim, kod manje od 20 odsto mogu da se jave blagi simptomi i znaci, koji podsećaju na oboljenje slično gripu – naglo povišena telesna temperatura, bolovi u zglobovima i mišićima, umor, zamor. Kod jako malog procenta, manje od jedan odsto, mogu da se jave teške forme ovog oboljenja – meningoencefalitis, meningitis i encefalitis, koji u pojedinim slučajevima dovode do neuroinvazivnog oboljenja, koje se ogleda u naglom gubitku svesti, komi, stuporu, malaksalosti, i to su stanja kada je neophodno javiti se lekaru".

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading