(VIDEO) IŠLI SMO U LOV NA TARTUFE! Evo kako se u Srbiji pronalazi NAJSKUPLJA GLJIVA na svetu!

Autor: Tamara BUJIŠIĆ

Vesti

04.07.2021

10:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čovek, priroda i životinje. Svojevrsno sveto trojstvo jedina je prečica u pronalasku tartufa - najskuplje gljive na svetu.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Tartufi

Da je traganje za tartufima ozbiljan posao i da se u ovu avanturu nikako ne treba upuštati bez prethodno stečenog znanja, ključna je stvar koju treba znati pre nego što se krene u lov na njih. To je bila prva pouka kojom je ekipu Srpskog telegrafa dočekao Josip Rakoš, predsednik Udruženja tartufara Srbije "Tragač". S njim smo se uputili u duboku šumu i proveli dan na njegovom radnom mestu, u lovu na tartufe.

INSEKTI NAVIKLI

Na samom ulasku dočekale su nas visoke krošnje drveća, koje stvaraju prirodan debeo hlad i pomažu tragačima. Tu su, naravno, i insekti, koji su, kako kaže Josip, njihovi verni pratioci u šumi.

30 KILOGRAMA BELOG TARTUFA PROSEČAN GODIŠNJI ULOV

- Šuma je moj drugi dom. Gotovo 20 godina se bavim ovim poslom i sve što ima veze sa šumom i prirodom ja volim. U lov na tartufe krećemo sa prvim svitanjem, oko pet, pola šest, jer je tada vlažnost zemlje najveća, što je za pronalazak tartufa najpogodnije. Psi su ujutru uvek odmorni i spremni za akciju. Sin Dragan (21), pored pasa, mi je najveća pomoć i veoma sam srećan što sam svoju ljubav prema šumi uspeo da prenesem na njega. Aktivan rad traje nekoliko sati, nakon toga sat vremena odmora, pa opet nastavljamo sat-dva i tu se naš posao za taj dan završava. Ljubav, vernost i poštovanje su naši glavni pokretači jer dok mi volimo i čuvamo prirodu, ona nam uzvraća nesebično - priča nam Josip i vraća se na insekte:

- Pre ulaska u šumu važno je naprskati se sprejom protiv ujeda insekata, kojih u šumi ima u izobilju. Zanimljivo je to da prskanje spreja nama koji smo svaki dan u šumi i nije obaveza s obzirom na to da se s insektima saživiš, upoznaju te i ne napadaju.

1-2 KILOGRAMA CRNOG TARTUFA MOŽE SE NAĆI ZA DAN

Za uspešan lov na tartufe, objašnjava naš sagovornik, veoma je bitna i intuicija, koju čovek s godinama razvija.

286 KILOGRAMA BELOG TARTUFA NAŠAO JOSIP RAKOŠ REKORDNE 2004.

- Naravno, bez znanja nema ništa. Do sada je u lov na tartufe mogao da ide bilo ko, to nije bilo regulisano i svašta se zbog toga dešavalo. Znate i sami, čitali ste, da je dolazilo čak i do krvoprolića. Ono što se u poslednje vreme menja jeste to da se neke stvari pomeraju s mrtve tačke. Da bi neko lovio tartufe i da bi bio član udruženja, potrebno je prethodno da položi test. Mi imamo skriptu, na osnovu nje se sastavljaju pitanja, organizuje se polaganje i ko položi, dobije sertifikat. Znanje je posebno važno zbog pravilnog vađenja tartufa jer, ukoliko se ne vadi pravilno i ako se nakon vađenja tartufa zemljište ne zatrpa lepo, ono se uništava.

Srpski telegraf od 4. jula izlazi i nedeljom

DRŽAVA NA GUBITKU

Kod nas je zbog još neregulisane situacije oko toga cena niža nego u svetu, pa oni koji dolaze kod nas da kupuju tartufe, Italijani, Slovenci, Francuzi prodaju naše tartufe za mnogo veći novac. To je ono protiv čega se borimo. Ako se sve to dovede u red, biće mogo bolje i za državu i za nas tartufare. Srbija bi mogla da napravi svoj brend, svoj tartuf i da ga plasira na svetsko tržište. Imamo potencijal da budemo među boljim proizvođačima tartufa.

700 GRAMA CRNOG TARTUFA NAŠLI SU JOSIP I NAŠA EKIPA ZA NEKOLIKO SATI, ŠTO JE ZA POČETAK SEZONE, KOJA TRAJE OD JUNA DO JANUARA, VEOMA DOBRO

Ovako, zbog crnog tržišta, nešto što je nađeno u našoj zemlji predstavlja se kao da je iz Italije, Hrvatske, Slovenije, Francuske.

- Problem je što se naš proizvod, naš tartuf, plasira pod imenom neke druge države. To je problem sive ekonomije, gde država gubi od pet do deset miliona evra godišnje - zaključio je naš domaćin.

Beli tartuf košta i do 5.000e

Na cenu tartufa, precizira Josip Rakoš, utiče više faktora:

- Prvenstveno je bitno znati razliku između crnog i belog tartufa. Beli je ređi, samim tim, i skuplji. Kada je reč o belom tartufu, kod nas cena ide od 100 evra do nekoliko hiljada evra, u svetu i do 5.000 evra. Sve zavisi od kvaliteta, veličine tartufa, ali i potražnje, kao i kod svake druge robe. Cena crnog tartufa je znatno niža nego belog i kreće se od pet evra pa naviše. Zavisi od veličine, oblika i od toga da li je oštećen ili ne.

PROCES VAĐENJA TARTUFA

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

1. Ulazak u šumu s psima

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

2. Psi trče po šumi da bi nanjušili gde ima tartufa

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

3. Kad pas počne da kopa po zemlji, to je znak da je tartuf tu

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

4. Tragač s malom alatkom, kopalicom vadi tartuf ili ga pas izvadi ustima

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

5. Pas koji nađe tartuf obavezno dobija nagradu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
cardak 75

05.07.2021 08:01

SVIM SRBOPLJUVACIMA NA GRANICI PO SPISKU-"RIKVERC" SVABIJA VASI PRIJATELJI NASLEDNICI HITLERA:SRBIJO JESILI TI DRZAVA ILI NECIJA PRCIJA ,DA A OVE STO IH DOVODE NA "DOBROVOLJNI" RAD ITAKO NEMA POVRCA DOSTA!