ČEMU SLUŽI OBEZBEĐENJE KONTROLORA U GSP? Oglasila se kompanija i otkrila da li smeju da legitimišu putnike!

Autor: Republika

Vesti

02.07.2021

13:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon što su mediji objavili vest da će kontrolori u GSP u Beogradu od danas imati pratnju licenciranih radnika obezbeđenja, iz kompanije Kentkart su otkrili čemu ovo obezbeđenje služi i kako će ubuduće funkcionisati.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Kako tvrde iz kompanije, licencirani radnici obezbeđenja imaće pravo da legitimišu putnike koji "grubo krše obavezu posedovanja putne legitimacije", ali na pitanja o tome ima li novo obezbeđenje pravo da fizički interveniše ako dođe do incidenta, iz ove kompanije nisu dali odgovor. 

 

Cilj uvođenja obezbeđenja u gradskom prevozu je zaštita poslovanja same kompanije kao i Grada Beograda, kažu iz kompanije Kentkart.

- Uvođenje ove vrste obezbeđenja podrzumeva sprečavanje incidenata u vozilima javnog prevoza dok se obavlja kontrola voznih isprava i predstavljaće i jednu vrstu pomoći našim kolegama kontrolorima. Ovom novinom smo želeli da kontrolu karata podignemo na jedan viši, kvalitetniji nivo i sa ciljem da se građani, ali i naši zaposleni osećaju sigurno dok obavljaju svoj posao - kažu iz ove kompanije za Mondo. 

Sva ovlašćenja licenciranog obezbeđenja su definisana Zakonom o privatnom obezbeđenju, tvrde iz ove kompanije. 

- Radnici su adekvatno uniformisani i poseduju licence za obavljanje tog posla koje izdaje MUP Republike Srbije. Zakon koji regulise rad FTO određuje pravo radnika obezbeđenja da legitimiše lica. Konkretno, u ovom slučaju, to bi se odnosilo samo na putnike koji grubo krše obavezu posedovanja putne legitimacije i koji odbijaju svaki vid saradnje sa kontrolorom ili koji, u najekstremnijem slučaju , ugrožavaju bezbednost kontrolora - poručuju iz kompanije. 

Kako tvrde još su u toku obuke i "test period", nakon čega će se znati više detalja o funkcionisanju ove nove vrste kontrole u GSP. 

- U toku je probni period i uhodavanje timova kontrolora i FTO i on će trajati do 1.septembra. Timovi će svaki dan biti raspoređivani na druge linije javnog prevoza - rekli su iz kompanije Kentkart. 

Da podsetimo, kompanija Kentkart Southest Europe DOO saopštilla je da od danas počinje kontrolu karata u javnom gradskom prevozu uz povećan broj kontrolora u čijim timovima će biti i licencirano obezbeđenje.

Kentkart će ovaj posao obavljati u saradnji sa kompanijom registrovanom za fizičko-tehničko obezbeđenje Profi Team Plus. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading