MEĐU POSLEDNJIMA JE VIDEO GADAFIJA ŽIVOG, MIODRAG U ISPOVESTI OTKRIO: Dvojnici ga pratili u stopu, a ovo niko nije smeo da mu dira!

Autor: Republika

Vesti

22.06.2021

20:52

Ove godine, u oktobru, biće jedna decenija od ubistva Muamera el Gadafija. Kada je Gadafi ubijen 20. oktobra 2011. Miodrag Đorđević Mija mu je zapalio sveću.

Tanjug/AP

Mija je poslednji Srbin koji je video Gadafija živog. Bio je poslednji koji je napustio Libiju zasutu bombama. Mija je kuvao za nekadašnjeg lidera Libije više od 20 godina.

"Prvi put sam ga uživo video krajem 1990. Njegov sin je ušao i rekao da brzo spremim kuhinju jer će sada da dođe Gadafi da pogleda kuhinju. Razmahao sam se sredio je. Došao je u pratnji žene. Bilo je treme i straha. Dobili smo uputstva da ga ne gledamo u oči već da skrenemo pogled na stranu", ispričao je Mija za RTS.

Kako kaže, Gadafi je voleo Jugoslovene.

"Imao je strašno poverenje u nas. U svakoj njegovoj rezidenciji u Rigi bile su slike Tita, Indire Gandi i Nehrua. Titova slika se nije skidala", rekao je Mija.

Kako kaže, Gadafi i njegova porodica su vodili normalan život lišen raskoši.

"Jesu oni imali raskoš u sobama gde su primali goste ali njihove sobe, sobe od Gadafija i njegove supruge su bile sasvim normalne. Njegov krevet je bio od drveta. Njegova soba je bila prepuna garderobe. Sa njegovog stola nije smelo ništa da se dira. Čak i kad se čisti ništa nije smelo da se dira sa stola. Naš šnajder mu je šio odela", istakao je Mija.

Gadafi je kako kaže najviše voleo staru libijsku kuhinju.

"Tražio je da pravimo i naše specijalitete. Nije mnogo voleo da jede meso. Kuvao sam za 70 predsednika toliko ih je posetilo Gadafija u vreme kad sam bio tamo. Imao je potpuno poverenje u njega. Niko nije morao pre njega da proba hranu", ispričao je on.

Desilo se ipak jednom kada se Gadafi naljutio na Miju zbog jedne večere.

"Bila je neka državna delegancija i ja u brzini kako sam pravio večeru ja presolim jelo. Iz protokola mi je rečeno da sam kažnjen sa 500 evra jer sam presolio večeru. Posle je po sekretaru Gadafi poslao te pare. Više je ta kazna bila forme radi", ispričao je Mija.

Prisetio se i jednom kako je kuvao ručak za Gadafija i četiri strana predsednika usred pustinje.

"Kuvao sam ispod šatora u pustinji. Mislim da je bilo 50 stepeni. Mozak mi je prokuvao. Tad je imao četiri predsednika na ručku. Nisam mogao na pesku da stojim", rekao je Mija.

Za kraj - čuveno pitanje o tome da li je Gadafi imao dvojnike.

"Jeste, Gadafi je imao svoje dvojnike koji su ga pratili. Dešavalo se da on sedi u salonu i gleda sebe na TV. Gleda svog dvojnika kako ga zastupa", ispričao je Mija.

Komentari (1)

Loading
Mile ragbista

23.06.2021 08:07

Kuvao,kuvao,i presolio,kako mozes presoliti,a toliko iskustvo,.