ĐACI ČESTO PRAVE ISTU GREŠKU: Ovo je SVE što osmaci treba da znaju o polaganju ZAVRŠNOG ispita!

Autor: Republika

Vesti

22.06.2021

08:26

Osmaci su izašli iz školskih klupa 8. juna i sada se nalaze pred jednim od najvažnijih zadataka u životu - polaganjem male mature.

Tanjug/D.ANIČIĆ
Foto: Ilustracija

Pomoćnik ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje Milan Pašić kaže za RTS da učenici i roditelji ne treba da brinu jer je 11 odsto više mesta u školama nego đaka koji će polagati završni ispit.

Budući srednjoškolci 23. juna polažu srpski odnosno maternji jezik, 24. juna matematiku, a 25. juna kombinovani test.

Pomoćnik ministra prosvete Milan Pašić kaže da je sve spremno za polaganje testova.

Osmaci u sredu treba da dođu u školu najkasnije do 8.15. Njih će sačekati odeljenski starešina, proveriti da li su poneli đačke knjižice sa zalepljenim obrascem i da li su poneli adekvatan pribor. U 8.30 već ulaze u učionice - objašnjava Pašić.

Ističe da je jako bitno da đaci tog jutra doručkuju, da ponesu u školu flašicu vode i neki slatkiš.

- Bitno je za osmake da nemaju tenziju, da se ne stvara dodatni pritisak, da svoje osmogodišnje znanje koje su stekli prikažu. Verujemo da će sve biti u redu jer i prethodnih godina učenici su bili ti koji su dali svoj maksimum-  ističe Pašić.

Apeluje na roditelje da ne stvaraju dodatni pritisak na svoju decu, da veruju u njihovo znanje i budu im podrška.

Za izradu 20 zadataka đaci imaju 120 minuta

Epidemiološke mere su i dalje na snazi, pa će u jednoj učionici moći da polaže najviše 12 učenika pod nadzorom dva dežurna nastavnika iz škole. U nekim školama đaci će testove polagati u svečanoj ili fiskulturnoj sali, gde će na 10 učenika biti jedan dežurni nastavnik.

Učenici za izradu svakog od testova imaju 120 minuta. Značajno je da prvo rade zadatke koji su im poznati i da pišu prvo grafitnom olovkom, a na kraju podebljaju hemijskom. Imaju dovoljno vremena jer na testu je 20 zadataka koji su po težini postavljeni na tri nivoa - osnovni, srednji i napredni - kaže Pašić.

Prvih 45 minuta testa učenici ne mogu da napuste prostor polaganja, kao i poslednjih 15.

- Ključno je da pročitaju uputstvo na testu, da se upoznaju sa svim aktivnostima koje treba da urade - apeluje Pašić i upozorava da se često dešava da đaci zaborave da popune test hemijskom olovkom.

Prvi rezultati u nedelju 27. juna

U nedelju 27. juna đaci će do 10 sati moći da vide svoje testove elektronski ili u školi. Od 10 do 16 časova su prvostepenu prigovori koji se mogu podneti elektronski ili u samoj školi. U utorak su drugostepene žalbe, a na njih mogu da pristupe samo učenici koji su pristupili prvostepenim i nisu zadovoljni odgovorom komisije.

U petak izlaze konačni rezultati, uključujući broj bodoma iz škole i sa testova.

Potom sledi popunjavanje liste želja, što je ove godine moguće uraditi i elektronskim putem.

- Popunjavanje liste želja je važno jer želja ima 20. Jako je bitno popuniti najmanje deset i voditi računa da se u informatoru nalaze bodovi koji su prethodnih godina bili potrebni za upis neke škole, samo kako bi učenici imali neku sliku - ističe Pašić.

Naglašava da učenici i roditelji ne moraju da brinu jer je 11 odsto više slobodnih mesta nego učenika koji izlaze na završni ispit.

Uspeh iz škole nosi 60 bodova, testovi iz matematike i maternjeg jezika po 13, a kombinovani test 14 bodova.

Branko Ružić, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najavio je da će testovi ove godine biti lakši.

- Sama struktura testova je takva da će biti mnogo više nego ranije onih pitanja na zaokruživanje i u tom smislu je lakše. Uvek je intencija da završni testovi budu lakši od probnih završnih testova koji su održani 9. i 10. aprila - rekao je Ružić i dodao da je ova školska godina održana pod posebnim okolnostima i zbog toga učenici zavređuju i drugačiji test.

Apelovao je na roditelje da se ne podiže tenzija na decu, kao i da relaksirano pristupe testu, prenosi Telegraf.

- Bilo je sasvim dovoljno vremena, mislim da nema razloga niti za tremu niti za nervozu - naglasio je Ružić.

Policija čuva testove

Na pitanje kako se testovi čuvaju, ministar kaže da je stepen bezbednosti na najvišem mogućem nivou.

- Mi smo digitalizovali u velikoj meri još više taj proces, decentralizovali smo skeniranje i pregledanje samih testova na sedam punktova u centralnoj Srbiji i jedan punkt na teritoriji KiM - objasnio je Ružić.

Ukazao je da su svi testovi već zapakovani i spremni, kao i da svaki ima svoju šifru.

- Do distribucije se čuvaju u nadležnom Zavodu. Doći će možda do nekih malih pomeranja u odnosu na brojno stanje same dece zbog nekih premeštaja, ali ne očekujem bilo kakve probleme - rekao je ministar i dodao da odgovornost nose direktori:

- Naravno i oni nastavnici iz tih škola koji budu zaduženi za kontrolu sprovođenja samog testa. U onim školama gde je manje od 50 učenika moguće da se organizuju testovi i u svečanoj sali ili fiskulturnoj, gde ih ima više po učionici će biti 12 učenika sa dva kontrolora - rekao je Ružić i naglasio da će svi pokušaju da zloupotrebe testve biti kažnjeni.

Objasnio je da testove čuva policija, kao i da će 24 sata pred samo polaganje 23. juna biti dopremljeni na punktove.

Komentari (0)

Loading