OD DANAS NA SNAZI NOVE MERE: Krizni štab je doneo odluku o DODATNOM POPUŠTANJU, a evo čega i dalje moramo da se pridržavamo

Autor:

Vesti

16.06.2021

07:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi su se obradovali najavljenom popuštanju mera nakon sednice Kriznog štaba u ponedeljak, a nova pravila stupaju na snagu danas.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

Krizni štab je na sednici održanoj u ponedeljak doneo nove mere u vezi sa radom ugostiteljskih objekata, održavanja i veselja kao i sportskih dešavanja.

1. Prodavnice i svi maloprodajni objekti će moći da rade NON-STOP

2. Ugostiteljski objekti na otvorenom mogu da rade NEOGRANIČENO, dok je onima koji su na zatvoren produženo radno vreme do 1 sat posle ponoći

3. Dozvoljen povratak publike na sportske događaje - 50 odsto kapaciteta na otvoreno, dok 30 odsto kapaciteta u zatvorenim sportskim prostorima

4. Dozvoljena velika okupljanja do 500 ljudi - u skladu s merama i kapacitetima prostora u kojem se organizuje slavlje

5. Dozvoljene ekskurzije i odlasci na rekreativne nastave osnovaca i srednjoškolaca

Ono što ostaje isto je to da mere koje se tiču dezinfekcije, nošenja maski i držanja distance ostaju na snazi.

Virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler kaže povodom novih, blažih mera Kriznog štaba, da će one omogućiti virusu da ostane u populaciji i sačeka jesen.

- Ovim merama samo je legalizovano ono što se već dešavalo, svadbe su išle, treštale, ja sam to video u Kraljevu, svuda je sve normalno radilo, niko više nikoga nije pretresao, proveravao, prekidao rad objekata - napomenuo je Šekler.

Akcenat je, kako je ocenio, na kapacitetu i dužini rada objekata, a nije dat akcenat na to da se nose maske, drži distanca, proveri kakva je ventilacija.

- Da li vi verujete da će maturanti na proslavama poštovati mere? Mislim da je virus oduševljen ovim merama. Kada bih govorio u njegovo ime, rekao bih - jupi, super - poručio je virusolog.

U Srbiji su prema poslednjim podacima registrovana 132 nova slučaja korona virusa od 10.621 testiranih, što je najmanji procenat inficiranih u odnosu na broj testiranih u poslednjih godinu dana. Preminulo je još šest pacijenata, a u bolnicama širom Srbije na lečenju je 407 obolelih, od kojih je 20 na respiratorima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading