VAKCINE ZA DECU! Za dva dana dozvola za starije od 12 godina! Lekari preporučuju, roditelji oprezni

Autor:

Vesti

11.06.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mađarska je juče odobrila vakcinaciju dece starije od 12 godina, a narednih dana, prema najavama Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS), isto pravilo počeće da važi i u Srbiji. Zasad, samo za "Fajzerovu" vakcinu, za populaciju od 12 do 15 godina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Tekst potpisa

Roditelji su, naravno, oprezni, dok lekari, s druge strane, apeluju da se i deca u nekom narednom periodu vekcinišu, pre svega, da bi se sprečio razvoj novih sojeva, koji bi mogli da budu daleko opasniji.

KO JE PRIORITET

- Kod nas je najčešće bilo dece sa blagom kliničkom slikom, ali je bilo i slučajeva multisitemskog inflamatornog odgovora. Međutim, mnogo je važniji jedan drugi razlog zbog čega bi trebalo vakcinisati decu, a to je što deca, ukoliko ostane virus među njima, mogu da budu rezervoar za mutacije i da onda dobijemo neki od sojeva koji će da bude mnogo opasniji od onih s kojima smo se, uslovno rečeno, izborili. Mogli bismo da se nađemo u problemu - objašnjava doktor Georgis Konstantinidis, predsednik Udruženja pedijatara Srbije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Najpre treba vakcinisati decu s hroničnim bolestima, kaže naš sagovornik, ali napominje da svaka, pa i ova vakcina, ima jasno definisane kotraindikacije, tako da treba ići od slučaja do slučaja:

- Neke treba vakcinisati pre, to su te rizične grupe koje mogu da obole od teških kliničkih oblika, a neke ne treba uopšte vakcinisati, ali to i jeste razlog zašto treba ove ostale vakcinisati, da ne bi baš ti koji ne smeju da se vakcinišu bili zaraženi i dobili neki teži oblik. Kod zdrave dece ne postoji razlog da se ne vakcinišu.

Ipak, kako ističe Konstantinidis, upravo zdravu decu nije oglavu vakcinisati jer je mnogo važnije završiti vakcinaciju starijih. Kada bismo tu vakcinaciju kompletirali, onda bi i deca bila potpuno zaštićena jer ne bi imala od koga da se zaraze.

PRVO U AMERICI

I Vojislav Parezanović, načelnik dečje pedijatrije Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, smatra da mlađu populaciju treba vakcinisati:

- Apsolutno je ispravno da i deca budu vakcinisana jer to je kao i svaka druga kontegiona bolest. Deca dobijaju i druge vakcine, apsolutno nije kontraindukovano da dobiju vakcinu protiv KOVID-19.

Podsetimo, "Fajzerova" vakcina je dobila dozvolu za upotrebu kod dece prvo u Americi, a potom i u EU.

SZO: Vakcinisati prvo starije

Direktor SZO u Srbiji Marijan Ivanuša navodi da je najvažnije da roditelji budu uvereni da će vakcinacija biti preporučena samo za vakcine koje su potvrđeno efikasne i bezbedne.

- Sada je to fajzer, ali se rade kliničke studije i za druge. SZO trenutno ne preporučuje vakcinaciju dece, ali isključivo zato što ima drugih prioritetnih grupa. Mnoge države nemaju dovoljno vakcina za ljude koji su faktor rizika za ozbiljan tok bolesti. Ako su deca s nekim hroničnim oboljenjima, ona, naravno, imaju prioritet. Inače, mogu se vakcinisati i zdrava deca - pojašnjava Ivanuša.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading