Ovo su najčešće nedoumice u vezi sa manje štetnim duvanskim alternativama! POJAŠNJAVAMO JEDNU PO JEDNU

Autor: Republika

Vesti

09.06.2021

11:12

Manje štetne duvanske alternative, ili uređaji koji zagrevaju duvan, proizvodi su novije generacije i samim tim spadaju u temu o kojoj se često raspravlja. Najbolja odluka koju svaki pušač može da donese jeste da se zauvek odrekne i duvana i nikotina. Međutim, pušačima koji ne odustaju od ove štetne navike ukazuje se na prelazak na manje štetne alternative, i to u okviru koncepta smanjenja štete.

iStock
Manje štetne alternative zasnovane su na nauci

Ipak, postoje brojne nedoumice u vezi sa ovim proizvodima, koje ovom prilikom razjašnjavamo.

1. Da li se bezdimne duvanske alternative razlikuju od cigareta?

Da. Manje štetne duvanske alternative ne sagorevaju duvan i, ukoliko su podvrgnute strogoj regulativi i zasnovane na nauci, smatraju se boljom opcijom od nastavka pušenja. Naime, naučne studije su pokazale da se sa povećanjem temperature duvana formira više štetnih materija, tako da u trenutku kada cigaretu smatramo upaljenom, njena temperatura dostiže i do 900 stepeni. Tada se iz duvanskog dima oslobađa oko 6.000 materija, od kojih je oko 100 štetno ili potencijalno štetno.

Manje štetne alternative, sa druge strane, ne sagorevaju duvan, već ga posebnom tehnologijom greju na 350 stepeni Celzijusa. Tada se oslobađa aerosol, koji predstavlja kombinaciju kapljica tečnosti, čvrstih čestica i vazduha i bitno se razlikuje od duvanskog dima. Uređaji koji zagrevaju duvan emituju do 95 odsto manje štetnih materija u odnosu na cigarete čime se smanjuje i izloženost štetnim materijama, koje se inače nalaze u duvanskom dimu.

2. Da li su svi bezdimni proizvodi isti?

Ne. Zapravo postoje brojne razlike, ali ono što im je zajedničko jeste da su namenjene isključivo odraslim pušačima koji bi inače nastavili da puše.

Ipak, proizvodi koji zagrevaju duvan zagrevaju ga u određenom temperaturnom opsegu, obično koristeći elektronski sistem za kontrolu toplote, kako bi se sprečilo njegovo sagorevanje. S druge strane, korišćenjem elektronskih cigareta obično se oslobađa tečni rastvor koji sadrži nikotin i arome.

3. Da li manje štetne alternative sadrže nikotin?

Da. Svi regulisani duvanski proizvodi koji su komercijalizovani sadrže nikotin, prirodni sastojak duvana. Nikotin je jedan od razloga zašto ljudi puše, ali on nije bez rizika i izaziva zavisnost. Da bi odrasli pušači u potpunosti prešli sa cigareta na manje štetne alternative, obično je potrebno da ovi proizvodi sadrže nikotin.

4. Da li je nikotin vodeći uzrok bolesti povezanih sa pušenjem?

Ne. Nikotin nije primarni uzročnik bolesti povezanih sa pušenjem. Ove bolesti uglavnom su uzrokovane apsorpcijom štetnih materija koje se oslobađaju iz duvanskog dima, odnosno sagorevanjem duvana. Nikotin stvara zavisnost, ali sam po sebi nije primarni uzrok oboljenja.

5. Da li su proizvodi za zagrevanje duvana i elektronske cigarete bolji izbor od nastavka pušenja?

Da. Gledajući naučna ispitivanja, uređaji koji ne sagorevaju duvan su se pokazali kao bolji izbor za pušače koji bi inače nastavili da puše cigarete u poređenju sa nastavkom pušenja i izlaganju oko 6.000 potencijalno štetnih hemikalija iz duvanskog dima.

6. Da li su manje štetne alternative proizvodi bez rizika?

Ne. Ovi sistemi nisu u potpunosti bez rizika, jer sadrže nikotin koji stvara zavisnost. Ukoliko su proizvedeni po strogim standardima kvaliteta i bezbednosti, a takvi proizvodi postoje i na našem tržištu, mogu biti dobra zamena za ljude koji bi inače nastavili da puše. Naravno, najbolji način oslobađanja od rizika je da se svi pušači odmah i bez odlaganja odreknu svih oblika duvanskih i nikotinskih proizvoda.

Komentari (0)

Loading
Pera

13.07.2021 21:05

Od duvana se prave oko 40 vrsti lekova, od toga oko 20 za plucne bolesti. Oko 600 vrsta dodataka u cigaretama prave otrov za pusace, samim tim ko sam secka duvan , moze smatrati da ce imati bolji imunitet!

Pegi

13.07.2021 22:29

@Pera - Pusila sam 35 godina, kupila elektronsku cigaretu i posle samo pet meseci zauvek ostavila cigarete, a i nju. Meni je pomogla