VIRUS MOŽE DA PREVARI, ZA NJEGA NEMA SEZONE: Dr Milojević otkrila koji soj korone je najviše zabrinajva

Autor: Republika

Vesti

05.06.2021

10:16

Direktorka Službe za bolničku epidemiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Vesna Mioljević je izjavila da ako poredimo mart i april, kada je svaki treći testirani bio pozitivan, a sada je samo dva odsto testiranih građana pozitivno, to svakako daje nadu.

TV Pink/printscreen
Vesna Mioljević

- Svakako da smo svi čekali ovaj trenutak, ali moramo biti pažljivi. Vreme je lepo, ali nema opuštanja jer ćemo, verujem, još dugo govoriti o kovidu - rekla je doktorka Vesna Mioljević.

Kako kaže, bojazan, pre svega kod zdravstvenih radnika, postoji jer su prošli kroz mnogo toga u periodu kada smo imali veliki broj obolelih.

- Apel je da se i dalje nose maske, posebno u javnom prevozu, i da ne damo prostor virusu da pređe sa asimptomatskih obolelih na osetljive osobe - istakla je direktorka Službe za bolničku epidemiologiju KCS.

Govoreći o dosadašnjem toku pandemije, kaže da ju je najviše iznenadilo to što virus nema sezonski karakter.

- To bi bilo mnogo bolje jer bi onda određenom periodu godine mogli da očekujemo povećanje broja obolelih. Mutacije su u prirodi virusa, danas već imamo brazilski, britanski soj, a indijski, koji je tzv. dupli mutant, najviše zabrinjava i zato se s pažnjom prati - objasnila je doktorka Mioljević.

Kako to u praksi izgleda, doktorka Mioljević objašnjava na primeru britanskog soja, koji sada uglavnom dominira u ovom delu Evrope.

- Prošle godine smo imali situaciju da u porodici imate jednu ili dve obolele osobe, a sa pojavom britanskog soja obolevale su cele porodice. Takođe, oboleo je veći broj mladih pa čak i sa težom kliničkom slikom - navela je Mioljevićeva.

Vakcinacija je najvažnija mera sprečavanja širenja virusa pa i kovida 19.

- Vakcinacija je nesumnjivo uticala na smanjenje broja obolelih i bitno je da se što više mladih vakciniše. Još imamo pacijente na respiratoru, ljudi i dalje umiru. Kada imate epidemiju, svakako je značajno da se što veći broj vakciniše kako bismo osnažili kolektivni imunitet - rekla je direktorka Službe za bolničku epidemiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Vesna Mioljević.

Komentari (0)

Loading