VLADA SRBIJE DONOSI BITNU ODLUKU: Danas će biti poznato koliko će se brucoša školovati o trošku države

Autor:

Vesti

27.05.2021

05:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vlada Srbije doneće danas odluku o tome koliko će brucoša moći da studira o trošku države.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Budžetske kvote biće donete za šest državnih univerziteta – u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru, Prištini sa sedištem u Kosovskoj Mitrovici i Univerzitetu umetnosti u Beogradu, dok će kvote za Univerzitet u Novom Sadu odrediti Pokrajinska vlada.

- Ove godine kvote će biti u okvirima prošlogodišnjih, neće biti velikih odstupanja - kažu za medije  u Vladi Srbije.

Da podsetimo, prošle godine budžet Srbije pokrivao je troškove školovanja za 17.362 akademaca prve godine, dok je indekse o svom trošku dobilo njih 9.682.

Univerziteti su dali predloge koliko oni planiraju da upišu studenata na budžet, a koliko njih bi se školovalo o sopstvenom trošku, a prema tim predlozima ukupna broj akademaca na prvoj godini trebalo bi da bude 33.414.

Inače, prijavljivanje kandidata za prijemne ispite planirano je u periodu od 23. do 26. juna. Prijemni ispit biće organizovani od 28. juna do 2. jula, a rezultate će objaviti najkasnije 5. jula. Rang-liste se zaključuju nakon postupka žalbi, posle čega studenti dobijaju konačnu rang-listu koja će biti istaknuta najkasnije do 12. jula. Kandidati koji su položili ispit moraju da se upišu 16. jula.

I ove godine prijemni ispiti će verovatno biti održani pod merama zdravstvene zaštite.

- Kako sada stvari stoje, kandidati će morati da imaju masku, ali početkom juna održaćemo sastanak svih rektora i dogovoriti precizne mere koje će zavisti od epidemiološke situacije u tom momentu - rekao je, za "Novosti", prorektor za nastavu Univerziteta u Beogradu prof. dr Petar Bulat.

Da bi se izbegle gužve, omogućen je i upis elektronskim putem, ali prijemni ispit biće isključivo po principu “papir-olovka”.

SRBI IZ REGIONA

Pravo na upis na budžet imaju i Srbi iz zemalja u okruženju – BiH, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije, Mađarske, Rumunije, Bugarske i Albanije. Oni uz ostala dokumenta predaju i pisanu izjavu da su pripadnici srpske nacionalne manjine u toj državi. Takođe, svim kandidatima, osim onima koji su srednju školu završili u Republici Srpskoj, potrebna su nostrifikovana dokumenta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading