LETO ĆE MORATI JOŠ MALO DA SAČEKA! Poznati meteorolog nema dobre vesti: Stiže ciklon koji donosi PLJUSKOVE I ZAHLAĐENJE

Autor: Republika

Vesti

26.05.2021

12:28

Do petka će uglavnom biti suvo, ali bez vrućine, zatim sledi premeštanje novog hladnog fronta, uz razvijanje visinskog ciklona nad našim regionom, koji bi sve do 4. juna podržavao sveže i nestabilno vreme, napisao je meteorolog Marko Čubrilo. Tek posle 6. juna postoji mogućnost stabilizacije i otopljenja, ali za sada nema najave visokih temperatura.

Tanjug/Rade Prelić, Strahinja Aćimović

- Posle jutra koje je u većem delu regiona osvanulo sunčano, ali prohladno, tokom dana malo oblačno ili pretežno sunčano, ali i relativno sveže uz dnevne maksimume od +15 do +22 stepena Celzijusa. Uz slab vetar i sunce koje je u ovom delu godine visoko na horizontu sredinom dana vrlo prijatno, ali ispod prosečnih vrednosti za kraj maja - rekao je Čubrilo.

Četvrtak bez bitne promene dok krajem dana na zapadu regiona sledi povećanje oblačnosti koje će biti posledica premeštanje novog, hladnog, fronta.

- U toku noći ka petku se računa na naoblačenje sa mestimičnom kišom ili pljuskovima dok se više padavina očekuje nad brdsko-planinskim predelima, dok će najmanje biti na jugu i jugoistoku regiona kao i duž obale Jadrana gde će uglavnom i izostati. U petak promenjljivo oblačno i relativno sveže, ponegde uz prolaznu kišu ili pljusak, vetar umeren, severozapadni, a dnevni maksimum od +16 do +21 stepen Celzijusa - kaže Čubrilo.

U subotu se nad našim delom Evrope računa na razvijanje visinskog ciklona, koji bi oko 30. maja imao dva centra ciklonalne cirkulacije. Jedan bi se nalazio negde nad jugom Mađarske, a drugi negde nad središnjim Jadranom.

 

 

- Pod uticajem ovog sistema od 30. maja do oko 4. juna nestabilno i relativno sveže uz čestu pojavu kiše i grmljavinskih pljuskova, a kako će biti relativno sveže, posebno oko 30.5. na planinama preko 1.000 metara nadmorske visine može niti i snega. Najmanje nestabilnosti nad jugom i jugoistokom regiona. Vetar uglavnom severozapadni, umeren, a u zoni pljuskova povremeno i jak.

Od tačnog položaja i snage visinskog ciklona će zavisiti detalji oko rasporeda i čestine padavina i tek za nekoliko dana kada modeli budu imali krajnju verziju sinoptike biće moguće odrediti te detalje.

- Oko 5. juna stoji signal za moguću delimičnu stabilizaciju i otopljenje, ali to je jako dalek period i upitno je hoće li se održati. Dugoročni ECMWF za sada u narednih 46 dana nema signal za neke velike i dugotrajne vrućine. Sumirano, nastavlja se period bez pravih letnjih temperatrura, a od petka najverovatnije ulazimo u vrlo kišovit period - zaključuje Čubrilo.

Komentari (0)

Loading