Izbeglice "Oluje" dobile stanove, ali im ne daju DA SE USELE U NJIH!

Autor: rts.rs

Vesti

27.11.2017

07:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Ustaničkoj ulici u Beogradu počinju pripreme za useljavanje izbegličkih porodica kojima je stanove, putem konkursa, dodelio Komesarijat za izbeglice. Reč je o 17 od ukupno 30 podeljenih stanova na više lokacija.

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Sporni stanovi u Ustaničkoj

Stanovi, međutim, nisu prazni, jer u njima već 10 godina, kako tvrde nadležni, nelegalno borave uglavnom interno raseljene porodice koje nisu imale pravo da konkurišu. Prvi krug iseljenja bio je u pratnji sudskog izvršitelja, a sutrašnji drugi, biće, kažu i sa policijom, u više navrata do 25. decembra.

Pet godina čeka da je puste u stan

Danijela Ivančević je u Srbiju stigla u izbegličkoj koloni "Oluje", a onda su usledili još veći problemi. Ima šesnaestogodišnjeg sina obolelog od cerebralne paralize. Zbog deteta sa invaliditetom, bila je u vrhu liste onih koji su dobili stan, a useljenje čeka već pet godina.

- Svih ovih godina otkad sam došla mi smo podstanari, kao i u ovom stanu što vidite sad živimo kao podstanari i plaćamo kiriju, plus računi. To mnogo znači da naš budžet ne bude toliko opterećen, jer sve ostalo dajemo za dete, za lečenje, za terapije - kaže Danijela.

Njenu sudbinu deli većina porodica kojima je Komisija dodelila stan.

Imaju, ili bolesnog člana porodice, nekog poginulog u ratu ili člana koji nije sposoban za rad. Na konkurs, raspisan 2012. godine, prijavilo se 300 ljudi, a stanova je 30. Postupak sa dodelom stanova se odužio, a situacija iskomplikovala.

Nelegalno zaposeli stanove

Umesto da u Ustaničkoj 244 G i Đ žive izbeglice, stanove su nelegalno zaposeli uglavnom interno raseljeni, i to oni kojima su kuće već obnovljene.

Godinama ne plaćaju ni sve račune, pa troškovi stižu na račun Komesarijata. Kako saznaje RTS, jedna porodica zaposela je nelegalno čak tri stana.

Još u julu, svi koji su nedozvoljeno u stanovima, obavešteni su da moraju da se isele.

Petar Anđić iz Komesarijata za izbeglice i migracije pretpostavlja da će možda biti porodica koje će pristati da izađu "bez neke preterano velike pompe".

- Biće, naravno, porodica koje će praviti probleme oko toga. Koliko će ti problemi biti veliki i da li će se ta izvršenja i sprovesti to ne znam, naše je bilo da to pokrenemo - napominje Anđić.  

U Komesarijatu ne spore da među njima ima ljudi kojima treba stan, ali ne u zgradama namenjenim izbeglima.

- Kao pravnik mogu da kažem da će pravo i zakon biti iznad samovlašća - poručuje Anđić.

Brujići se seljakaju 26 godina

Tome se nadaju i Brujići, iz Gospića, koji su silom prilika već 26 godina u Beogradu, po tuđim stanovima. Jelena Brujić očekuje samo pozitivne rezultate i nada se da će početi da se ostvaruju zakonski propisi.

- Prosto još ne verujem da će to biti, očekujem radosna srca - kaže Novak Brujić.

Komesarijat za izbeglice i migracije u Srbiji kroz Regionalni stambeni program, u poslednjih godinu dana u Beogradu zbrinuo je 69 porodica u seoske kuće, a njih više od tri stotine dobilo je građevinski materijal.

Gradi se 270 stanova u Kamendinu, a u decembru se useljavaju prvi stanari 235 stanova u naselju Ovča.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading