ZAŠTITNIK GRAĐANA: Žrtve nasilja osnažiti da prijave nasilnike!

Autor: Republika

Vesti

18.05.2021

13:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaštitnik građana Zoran Pašalić danas je, povodom nacionalnog Dana sećanja na žene žrtve nasilja, apelovao na sve žene koje trpe nasilje da nadležnim organima prijave nasilnike koji ih zlostavljaju, ma ko god oni bili, kako bi im se obezbedila adekvatna zaštita i predupredio tragičan ishod.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Zaštitnik građana Zoran Pašalić

- Apelujem na sve žene koje trpe nasilje u porodici da to prijave nadležnim organima. Neprijavljivanje i trpljenje nasilja otvara začarani krug nasilja koji u određenom broju slučajeva ima tragične posledice po žrtvu, ali i otvara novi krug nasilja tako što od dece pravi ili buduće nasilnike ili buduće žrtve - naveo je Pašalić.

Pašalić je naveo da je u kriznim situacijama koje sa sobom nose životnu i ekonomsku neizvesnost, kakva je aktuelna pandemija Kovid-19, povećan rizik od nasilja nad ženama i dodao da se i dalje sa najviše izazova susreću žene sa invaliditetom, starije i žene na selu, i Romkinje.

- Već više od godinu dana živimo u teškim životnim uslovima u kojima neizvesnost povećava rizik od intenziviranja nasilja u porodici. Ipak, napravili smo korak napred u cilju osnaživanja žena da prijave nasilje koje trpe s obzirom da je aktuelnim propisima omogućen besplatan pregled žrtava nasilja kod lekara sudske medicine - rekao je Pašalić.

Ovakvi  pregledi od strane sudskih veštaka omogućiće da se obezbede dokazi za sudski postupak kako žrtve iz emotivnih ili egzistencijalnih razloga ne bi odustajale od pokretanja susdkog postupka i kako bi počinilac nasilja bio adekvatno kažnjen, naglasio je Zaštitnik građana.

Vlada Republike Srbije je 2017. godine proglasila 18. maj Danom sećanja na žene žrtve nasilja u znak sećanja na 16, 17. i 18. maja 2015. godine kada je  sedam žena u Srbiji ubijeno u porodično-partnerskom nasilju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading