Završen konkurs za upis dece u vrtiće: EVO U KOJOJ OPŠTINI JE NAJVEĆA GUŽVA!

Autor: Republika.rs

Vesti

18.05.2021

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Konkurs za upis u predškolske ustanove je završen juče, a na portal "E uprave" stiglo je više od 24.000 zahteva, što je za skoro pet hiljada više nego lane.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Upisnom kvotom je predviđeno 13.949 mesta, od kojih je 2.758 za vrtićke grupe, 5.922 u jaslama, 4.634 za pripremni predškolski programa i 618 u razvojnim grupama. U odnosu na prošlu godinu, broj slobodnih mesta je veći za 1.250, ali se do kraja godine, očekuju i dodatni kapaciteti, jer je u toku gradnja ili adaptacija šest obdaništa.

Tačan broj zainteresovanih, znaće se narednih dana, pošto ima dupliranih zahteva, konkursanja u više predškolskih ustanova. Skoro dve trećine molbi je za pet predškolskih ustanova - Novi Beograd, Zemun, Palilula, Čukarica, Voždovac i Zvezdara. Na Savskom vencu, u Sopotu, Lazarevcu, Barajevu, kao i Starom gradu i Vračaru će, po svemu sudeći, svi zainteresovani biti upisani.

- Kapacitete konstantno proširujemo, izgradnjom novih vrtića ili adaptacijom pogodnih prostora - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu, prenose Novosti.

Spiskovi poznati do 7.juna

Preliminarne rang liste primljene dece biće poznate 7. juna. Roditelji, čiji mališani su se našli "ispod crte" ili nisu upisani u željeni vrtić, mogu uložiti žalbu do 16. juna.

Grad će i ove godine subvencionisati boravak dece u privatnim predškolskim ustanovama da 80 odsto od ekonomske cene u državnim vrtićima. Uslov je da roditelj, za čije dete nije bilo mesta u državnom vrtiću, uzme odbijenicu i upiše ga u privatno obdanište.

- Ovo je godina kada će lista čekanja biti na minimumu u poslednjih deset godina. Uoči konkursa imali smo oko 2.000 dece na čekanju a podsetiću da je 2017. godine lista čekanja iznosila 10.000 dece. Danas, u sistemu predškolskog obrazovanja imamo oko 35.000 dece više nego pre osam godina. Nećemo stati sa otvaranjem novih mesta, dok god postoji potreba za njima, a svake godine smo sve bliži krajnjem cilju, ukidanju liste čekanja za vrtiće.

Najveća "gužva" biće u voždovačkim vrtićima, za koje je i pre isteka roka, interesovanje duplo veće od raspoloživih kapaciteta. Predškolske ustanove za koje vlada veliko interesovanje, ako imaju prostornih i kadrovskih mogućnosti, mogu tražiti proširenje upisne kvote za petinu. Prevedeno u brojke to bi značilo dodatnih oko 2.000 mesta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading