KOD ODŽAKA SPASENA DVA ORLA BELOREPANA!

Autor: Republika

Vesti

16.05.2021

08:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva orla belorepana spasena su sigurne smrti brzom i zajedničkom intervencijom Republičke i Pokrajinske inspekcije zaštite životne sredine, Šumarsko-lovne inspekcije, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, Lovačkog udruženja (LU) "Mostonga" i Veterinarske ambulante "Šapica" iz Odžaka.

RepublikaFoto: printskrin

Lovočuvar Damir Ivanović iz LU "Mostonga" je 13. maja primetio u ataru između Odžaka, Karavukova i Srpskog Miletića, dva orla belorepana (Haliaeetus albicilla) kako leže jedan do drugog, pa mu je bilo sumnjivo da nešto nije u redu, kažu u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.

To je odmah i prijavio svojim nadređenima, koji su o svemu obavestili nadležne republičke i pokrajinske inspekcije.


- S obzirom da se sve to dešavalo uveče oko 20 časova, kao i na urgentnost same situacije gde se dva orla nalaze u ropcu za život, ključni faktor je bilo vreme za koje će im se pružiti prva pomoć - navode stručnjaci Zavoda.

Okolnosti na licu mesta i položaj u kojem su nađene ptice ukazivale su na potencijalno trovanje pesticidima i to najverovatnije kroz lanac ishrane.

Prema instrukcijama Pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine i Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, lovočuvar je ptice odneo do prve dostupne veterinrske ambulante "Šapica" u Odžacima, gde im je prvu pomoć pružila ceterinara Tanja Jovanović dr vet. medicine.

Ptice su tu dočekale jutro i dolazak Tima za zbrinjavanje strogo zaštićenih divljih životinja.

Orlovi belorepani se trenutno nalaze u Prihvatilištu ZOO vrta Palić, gde će ostati na lečenju do oporavka, a potom će biti vraćeni u prirodu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading