NOVI ROK ZA UPOTREBNU DOZVOLU: Vlada nedavno usvojila nove izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji

Autor:

Vesti

08.05.2021

08:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Objekti, koji su odobrenja za gradnju stekli po starim propisima, dobijaju novu šansu da se domognu i upotrebne dozvole.

RepublikaFoto: Tanjug/ T. RADOVANOVIĆ
Foto: Ilustracija

Vlada je usvojila predlog izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji. Njegovim usvajanjem produžava se rok za pribavljanje upotrebne dozvole za objekte kojima je gradnja odobrena po zakonima starijim od 11. septembra 2009. godine. Umesto dve godine od stupanja na snagu poslednjeg Zakona o planiranju i izgradnji, to mogu da učine tokom četiri godine. U praksi - na raspolaganju imaju još dve godine.

Izmenjeni propis daje rok i nadležnima za izradu planskih dokumenata, pišu Novosti. 

Stari planovi, urađeni pre 1993. godine, moraju da se zamene novim tokom naredne dve godine.

"U praksi je prepoznata potreba da se rok za pribavljanje upotrebne dozvole produži, s obzirom na to da je značajan broj investitora propustio da u datom roku ishoduje dozvolu", stoji u obrazloženju predloženog zakona.

Predložena je izmena kojom se uređuje rok važenja planskih dokumenata koji su doneti pre 1. januara 1993. godine. U praksi je prepoznata potreba da se rok za donošenje novih planskih dokumenata produži, imajući u vidu brojnost planskih dokumenata koji u ovom slučaju moraju biti doneti.

Mnogo je razloga zašto graditelji nisu uspeli da dođu do upotrebnih dozvola, kažu upućeni. Neretko i zbog izmene planskih dokumenata.

- Različiti su razlozi zašto neko nije uspeo da dođe do upotrebne dozvole - smatra Goran Radić iz Građevinske komore Srbije.

- Od toga zavisi i da li će zahvaljujući prolongiranju roka to rešiti ili ne. Problem je u sporoj administraciji godinama unazad, između ostalog. Da bi se dobila upotrebna dozvola neophodna je građevinska dozvola, pa tehnički prijem, pa planska dokumenta. Dešavalo se da neko gradi, promeni se u međuvremenu plan detaljne regulacije, pa nadležni odustanu od toga i opet ga promene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Slaviša

08.05.2021 12:29

Pare, samo pare traže. Odakle narodu pare za dozvole stare?

Odgovori 11 0
Božo

08.05.2021 13:30

Lak način da se narodu otmu velike pare.

Odgovori 10 0