Dvostruki aršini EU: "BRINU" ZBOG RIO TINTA U SRBIJI, ALI ZATO SE U FINSKOJ OTVARA RUDNIK LITIJUMA!

Autor: Republika

Vesti

05.05.2021

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Srbiji je pokrenuta evropska peticija protiv predloženog rudnika litijuma u Loznici, a ruda i metal nalaze se u dolini Jadar.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen

Peticija je pokrenuta, a nju je do sada potpisalo oko 5.000 ljudi, što bi automatski trebalo da pokrene Evropski parlament da pošalje protestnu notu Vladi Srbije.

I tako dok se dušebrižnici bore za dolinu Jadra, u Finskoj niče rudnik litijuma bez ikakvog problema. 

 

 

Prema pisanju Minjing Magazine, ovaj projekat treba da počne sa realizacijom 2022. godine u Finskoj, a njegov završetak očekuje se 2024. godine. 

Iako je premijerka Ana Brnabić ranije izjavila da će Loznica biti centar Evrope i jedan od tri najveća svetska centra za litijum, kao i da će otvaranje rudnika omogućiti i nova zaposlenja, oni koji lažno brinu za našu državu pokušavaju na sve načina da zaustave ovaj proces.

- Završili smo i veliku, važnu fazu projekta Jadar sa kompanijom Rio Tinto koji ima ogroman potencijal, ne samo za Loznicu i ovaj region, nego za celu Srbiju. Očekujem da krenemo u izgradnju postrojenja u kome će se iz minerala jadarit izdvajati 10 do 12 odsto ukupnih svetskih rezervi litijuma. To znači da će ovo biti centar Evrope i jedan od tri najveća svetska centra za litijum koji je jedan od osnova zelene transformacije sveta. Buduće postrojenje biće otprilike 20 odsto veće od Rafinerije NIS u Pančevu. Sa Rio Tintom radimo i na tome da se preseli njihov razvojni centar koji je trenutno u Australiji, da ovde budu sve naučno-istraživačke delatnosti, sva laboratorijska ispitivanja i to će biti veliki uspeh. Već neko vreme radimo i na tome da lociramo trećeg važnog partnera u ovoj priči, a to je onaj koji će koristiti litijum da ovde razvija baterije, električne automobile, ili nešto treće, ali neko ko će zajedno sa Vladom Srbije, Loznicom i Rio Tintom ovde otvoriti dodatne potencijale. Želimo da to što imamo u tom mineralu ima maksimalnu moguću korist za sve ljude ne samo u Loznici, nego i Srbiji – izjavila je Brnabić.

Takođe Brnabićeva je izjavila i da je projekat Rio Tinto neupitan, te da ima punu podršku Vlade.

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će zaštita životne sredine biti prioritet u realizaciji projekta Jadar, koji podrazumeva eksploataciju litijuma i bora iz rude jadarit u blizini Loznice, za šta se priprema kompanija Rio Tinto.

- Sve što radimo na ovom projektu, da naglasim još jednom, svaki korak u projektu, koji je ogroman i važan i u kojem smo svi zajedno, ne samo da se moraju poštovati sve zakonske procedure, to se podrazumeva, moramo uvek voditi računa o životnoj sredini. Sve naše aktivnosti moraju biti jasne i transparentne sa prvom tačkom, a to je zaštita životne sredine - rekla je Mihajlović na drugoj sednici Radne grupe za implementaciju projekta Jadar - saopštilo je ministarstvo.

Kako je precizirala, na predlog Ministarstva rudarstva i energetike i Ministarstva zaštite životne sredine, doneta je odluka da se pre izmene Prostornog plana područja posebne namene mora raditi strateška procena uticaja na životnu sredinu.

- Takođe, ministarstvo je insistiralo na tome da se kao uslov da se odobri eksploataciono polje moraju prethodno utvrditi i obim i sadržaj Studije uticaja na životnu sredinu - zaključila je Mihajlović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Brko

05.05.2021 12:57

Litijum je budućnost.

Mladen

05.05.2021 13:44

Finska može ali Srbija ne može. Jeste nepravda. Takva je njihova pravda.