OVU VAKCINU TREBA DA PRIME DOJILJE: Ona je najsigurnija, nema razloga za odlaganje

Autor:

Vesti

05.05.2021

05:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mladi od 16 i 17 godina, kao i trudnice posle prvog trimestra, za nekoliko dana moći će da se prijave za vakcinaciju "Fajzerovom" vakcinom protiv kovida-19, a kako navodi epidemiolog Radmilo Petrović, kontraindikacije na vakcinu ne postoje ni kada je reč o dojiljama.

RepublikaFoto: pexels.com
Vakcina je bezbedna i za dojilje

Prema njegovim rečima, za majke koje doje najbolje bi bilo da prime vakcinu kineskog proizvođača "Sinofarm" jer ona u sebi sadrži mrtav virus.

Mrtav virus se ne može ispoljiti putem mleka, što znači da je ,"Sinofarmova" vakcina najsigurnija za žene koje doje. One ne treba da čekaju, vreme je da se vakcinišu – kaže dr Petrović za Objektiv.

Vakcina posle tri meseca trudnoće

Naš sagovornik navodi da bi trudnice iz predostrožnosti trebalo da sačekaju sa vakcinacijom tri meseca od začeća, a da potom obavezno prime cepivo kako bi bez pritiska i mogućnosti komplikacije iznele trudnoću.

U početku je vakcina bila namenjena za starije, jer su oni najugroženiji od ovog virusa, a sada kada su se oni vakcinisali, virusom se zaražavaju mladi i trudnice. Upravo iz ovog razloga apelujem na roditelje da vakcinišu svoju decu od 16 i 17 godina, kao i na trudnice. One treba da sačekaju tri meseca, jer se tada u plodu događa organogeneza, odnosno razvoj organa, a budući da je poznato da virus može oštetiti plod u ovom periodu, trebalo bi sačekati sa vakcinacijom. Upravo iz ovog razloga lekari pre vakcinacije i pitaju žene da li su trudne, odnosno da li planiraju trudnoću u naredna tri meseca – kaže naš sagovornik.

Imunizacija mora biti brža

Dr Petrović ističe da je Srbija na dobrom putu da epidemiju stavi pod kontrolu, ali da se ne smemo opuštati jer se njen kraj još uvek ne nazire.

Mnogi sada, kada vide koliki je broj vakcinisanih, pomisle da nema potrebe da se i oni vakcinišu, a upravo su oni najveći problem. Mi smo sada na pola puta do kolektivnog imuniteta. Zbog toga je sada pravi čas da se vakcinišu oni neodlučni – navodi epidemiolog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading