VREMENSKI PREOKRET! Stiže hladan tuš: Večeras moguća obojena kiša

Autor:

Vesti

01.05.2021

20:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Izletnici, ali i oni koji ne proslavljaju Prvi maj na tradicionalan način - uz roštilj i druženje u prirodi, imali su priliku da uživaju u jednom od najtoplijih dana od početka godine. Prema rečima meteorologa Đorđa Đurića, danas su temperature dostizale i 30. podeok u Banatskom Karlovcu. Ali, već večeras stiže hladan tuš, najavljuju meteorolozi.

Foto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Kako su saopštili iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) na jugozapadu, istoku i centralnim krajevima Srbije moguća je kratkotrajna kiša. Meteorolog Đorđe Đurić napominje da nas do kraja dana očekuje veoma toplo i vetrovito vreme, ali i sa "pljuskovima koji će sadržati čestice pustinsjog peska iz Sahare".

- Oblačni sistem sa kišom i pljuskovima koja je prethodno zahvatila južne predele Srbije, trenutno se izmestila iznad zapadnih, centralnih i jugoistočnih predela Srbije i nastaviće put prema kraju dana dalje ka severu i severoistoku. Dakle, ovaj padavisnki sistem premešta se u snažnoj jugozapadnoj visinskoj struji prema severoistoku - objašnjava Đurić.

On napominje da će uslova za kišu i pljuskove sa grmljavinom biti u našoj zemlji i tokom večeri i noći između subote i nedelje.

- U nedelju ujutro i pre podne sunčano, samo ponegde još izolovani pljusak. Potom, tokom prepodneva sunčano, a zatim sledi povećanje oblačnosti. - napisao je Đurić na svom Fejsbuk profilu.

Osim veoma tople vazdušne mase, sa severa Afrike, prethodnih dana, ali i ovog vikenda, pristižu i velike količine čestica pustinjskog peska iz Sahare, pa tako pada "prljava", tačnije "obojena" kiša.

Tropski dan

Maksimalna temperatura juče je prvi put ove godine dostigla 30 stepeni Celzijusa, kaže Đurić.

- U Ćupriji i u Kruševcu je izmereno 30 stepeni, a u Nišu i u Leskovcu 31, tako da je juče zabeležen prvi tropski dan u Srbiji, a do je dan kada makismalna temperatura dostigne ili pređe 30 stepeni - napominje meteorolog.

Sleti "vremenski rolerkoster"

Maksimalna temperatura u nedelju će biti, prema prognozi meteorologa, od 23 stepena Celzijusa na severozapadu do 28 na jugoistoku Srbije.

- Pred kraj dana u severnim, a tokom večeri i noći i u centralnim predelima Srbije skretanje vetra na severozapadni, uz pad temperature i tek ponegde slaba kiša. U ponedeljak svežije za 5 do 10 stepeni u odnosu na vikend. Biće uglavnom suvo. Od utorka sunčano i toplije, uz temperature od 20 do 25 stepeni, ali uz sveža jutra.

Komentari (0)

Loading