MUP ODGOVORIO OMBUDSMANU: U slučaju "Potočari" sve urađeno po zakonu

Autor: Tanjug

Vesti

23.11.2017

18:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sektor unutrašnje kontrole je prilikom hapšenja dvojice pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova M.D. i M.T, koji se sumnjiče za krivično delo odavanje služebne tajne (u slučaju "Potočari"), ispoštovao sve zakonske procedure i sve uradio po nalogu tužioca koji je rukovodio predistražnim postupkom, saopštio je danas pomoćnik ministra i načelnik Sektora unutrašnje kontrole MUP-a Dragan Kujundžić.

RepublikaFoto: youtube.com/MUP Republike Srbije
Foto: Ilustracija

On je reagovao povodom izveštaja Zaštitnika građana o hapšenju pomenute dvojice pripadnika MUP-a osumnjičenih za krivično delo odavanje službene tajne u kojem su konstatovani propusti Sektora unutrašnje kontrole u vezi sa rešenjima o zadržavanju, donetim nakon policijskog hapšenja, po odobrenju javnog tužioca.

Preporuke Ombudsmana

Kujundžić je u pisanoj izjavi za medije ukazao da pravnu ocenu zakonitosti postupanja može dati jedino sud koji je tom prilikom doneo odluku da se dvojici policijskih službenika odredi pritvor nakon hapšenja i podsetio da je taj postupak trenutno u fazi glavnog pretresa pred sudom.


- Sektor unutrašnje kontrole će, svakako, sagledati sve preporuke Zaštitnika građana i na njih odgovoriti u zakonom predviđenom roku - naveo je Kujundžić.

U izveštaju Zaštitinka građana koji je danas objavljen na njegovom sajtu navodi se da je Sektor za unutrašnju kontrolu nezakonito i nepravilno postupio, jer 31. decembra 2016. godine "u rešenjima o zadržavanju dvojice osumnjičenih donetim nakon policijskog hapšenja, po odobrenju javnog tužioca, nisu obrazloženi razlozi za pritvor, čije je postojanje predstavljalo osnov za policijsko hapšenje ovih građana".

- Ministarstvo unutrašnjih poslova, Sektor unutrašnje kontrole propustilo je da pisano dokumentuje usmeni nalog višeg javnog tužioca u Beogradu od 29. decembra 2016. godine, kojim je, kako je u izjašnjenju tog organa uprave navedeno, naloženo hapšenje osumnjičenih - navodi se u izveštaju Zaštitnika građana koji je objavljen na sajtu te institucije.


Zaštitnik je pored ove konstatacije dao i detaljnu preporuku za postupanje Sektora unutrašnje kontrole MUP-a u kojoj se pored ostalog navodi da će "u budućem radu u rešenju o zadržavanju osumnjičenog, donetom nakon policijskog hapšenja, po odobrenju javnog tužioca, obrazložiti osnove za pritvor, odnosno navesti razloge na kojima se zasniva policijsko hapšenje".

Odavanje službene tajne

U pitanju je hapšenje Milana Dumanovića i Mladena Trbovića koji se terete za odavanje službene tajne u vezi sa njihovim aktivnostima prilikom posete tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića Potočarima u julu 2015. godine, kada je bio napadnut.

Oni su bili uhapšeni 31. decembra 2016, a 7. februara su pušteni da se brane sa slobode.

Sumnja se da u Trbović i Dumanović u izjavama za Al Džaziru Balkans 11. oktobra naveli da su kao policijski službenici, po usmenom naređenju starešina, bez legitimacija i naoružanja, poslati na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015. godine kada se dogodio napad na srpskog premijera, preneli su ranije mediji.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading