SVETI MUČENICI DANAS POMAŽU SVIMA U NEVOLJI: Ukoliko ste u bezizlaznoj situaciji, obavezno uradite OVO!

Autor:

Vesti

23.04.2021

05:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas proslavljaju Svete mučenike Terencija, Afrikana, Maksima, Pompija i ostalih 36 s njima.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Postradaše za Hrista i biše uvenčani vencem slave u vreme cara Dekija. Po naredbi carevoj namesnik Afrike objavi narodu, da svi moraju prinositi žrtve idolima; u protivnom im je namesnik pretio strašnim mučenjem.

Čuvši za ove pretnje mnogi otpadoše od vere i pokloniše se idolima. No ovih 40 mučenika ostaše nepokolebljivi, zbog čega biše izloženi mučenju.

Sv. Terencije je ohrabrivao svoje drugove rečima "Čuvajmo se, braćo, da se ne odreknemo Hrista Boga našega, te da se i On nas ne odrekne pred Ocem svojim nebesnim i svetim angelima!" - Namesnik ih razdeli u dve grupe: trideset i šestoricu, posle šibanja i struganja i posipanjem solju otvorenih rana, poseče mačem. A onu prvu četvoricu baci u tamnicu sa teškim okovima o vratu, na rukama a i na nogama. No anđeo Božji javi se u tamnici, dodirnu okove okovanih, i okovi spadoše. Potom im postavi obilnu trpezu i nahrani ih. Ponovo biše izvedeni i mučeni, i ponovo zatvoreni u tamnicu. Još naredi namesnik gatarima, da saberu što više otrovnih gadova, kao zmija i škorpija, i da ih zatvore u istu odaju s mučenicima. No gadovi se ne hteše dotaći Božjih ugodnika, nego se zbiše u jedan ugao i tu preležaše tri dana. Kada trećeg dana bi otvorena tamnica, jurnuše gadovi na gatare i izujedaše ih. Najzad namesnik izreče smrtnu presudu nad četvoricom mučenika. Kada ih povedoše na posečenje oni radosno pevahu psalme i hvaljahu Boga, koji ih udostoji mučeničke smrti.

Česno postradaše i carstva se udostojiše 250 god.

Tropar (glas 4):

Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše.

Ukoliko ste na teškim mukama i prolazite kroz neprijatno razdoblje u svom životu, na današnji dan bi valjalo da se pomolite ovim mučenicima kako bi vam dali hrabrosti i mudrosti da se izborite sa svim nedaćama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading