I u uslovima epidemije odlični rezultati Skijališta Srbije

Autor:

Vesti

23.04.2021

06:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Skijaška sezona u Srbiji je zvanično završena, ali samo na kratko, jer Skijališta Srbije otvaraju svoja vrata najstrastvenijim skijašima i borderima. Tokom pet dana praznovanja, za Prvi maj i Vaskrs, svoja vrata će ponovo otvoriti ski centri Kopaonik, Stara planina i Tornik, a skijaši i ljubitelji prirode će moći da biraju, da li da skijaju ili da uživaju u vožnji bobom na šinama ili u panormaskoj vožnji žičarom. Ovakvo intersovanje, koje ne jenjava za zimskim sportovima i nakon zatvranja ski sezone, odlični rezultati i u uslovima epidemije, još jedan su pokazatelj veoma uspešnog i pre svega profesionalnog rada Skijališta Srbije, kaže za naš list direktor ovog preduzeća Dejan Ćika.

Foto: Promo foto
Dejan Ćika

U doba Korone, kada je turizam bio na najvećem udaru, Skijališta Srbije su pokazala da je moguće da se radi bezbedno, a da se pri tom ostvaruju odlični rezultati. Kako je protekla sezona?

Još jednom smo pokazali da smo spremni, veoma dobro organizovani, a pre svega toga izuzetno profesionalni i stručni i da možemo da se nosimo sa gotovo svim uslovima, pa čak i u uslovima globalne pandemije. U momentu kada je turizam širom sveta poptuno utihnuo, pokazali smo da je moguće da radimo punom parom, punim kapacitetom i potpuno bezbedno. Gotovo 5 meseci rada bez prestanka, kada skoro ni jedan ski centar nije radio, produkt je odlične organizovanosti i znanja, kojim smo, slobodno mogu da kažem, spasili srpski turizam. U strogo kontrolisanim uslovima održali smo sezonu i to sa veoma dobrim rezultatima. Ski sezona u Srbiji je prvo počela na Kopaoniku i skijaši su imali priliku da uživaju u skijanju punih 137 dana. Na Staroj planini sezona je trajala 100 dana dok se na Torniku skijalo 95 dana. U odnosu na prethodnu sezonu, koja je zbog vanrednog stanja završena 20.marta, ovu sezonu smo završili sa boljim rezultatom, gde je promet, broj prodatih ski karata, kao i broj prolaza na instalacijama povećan za 6 posto. Samo na Kopaniku ove zime je skijalo oko 278 hiljada skijaša, a ukupno u sva tri ski centra oko 369 hiljada skijaša. U ovim uslovima u kojima smo radili, smataramo da je to izuzetan poslovni rezultat.

Foto: Promo foto

Sudeći po brojkama, iza vas je još jedan oboren rekod u poslovanju Skijališta Srbije?

Ovo jeste rekordan rezultat, s obirom na okolnosti u kojima smo održali turizam u Srbiji. U uslovima pandemije, kada je sve praktično stalo, mi smo radili sve vreme, bez prekida u radu, održavajući maksimalnu bezbednost korisnika i zaposlenih u ski centrima. To je nešto čime zaista možemo da se pohvalimo. Naravno, tome su doprineli i skijaši koji su bili željni snega i planine, pa smo zajedničkim snagama, uz strogo poštovanje epidemioloških mera uspeli da radimo gotovo 140 dana. Skijališta Srbije već godinama unazad ostvaruju odlične rezultate i svake godine obaramo sopstvene rekorde. To je nekako ušlo u rutinu, ali ne samo od sebe, već naš rad, dobro osmišljene investicije i osluskivanje potreba skijaša doprinelo je tome da brojimo porast domaćih i stranih gostiju. Veoma je važno to da broj domaćih turista neprekidno raste, bez obrira na trenutnu situaciju, jer ne samo da smo uspeli da zadržimo stare goste, već nam dolaze i novi skijaši. To pokazuje da dobro radimo svoj posao.

Skijanje za Prvi maj i Vaskrs?

Ski centri Kopaonik, Stara planina i Tornik će raditi tokom Prvomajskih i Vaskršnjih praznika, od 30 aprila do 4.maja. U ski centru Kopaonik će za skijaše raditi žičare Karaman greben, Pančić i Krst sa pratećim stazama, kao i bob na šinama i panoramska vožnja žičarom, a radno vreme je od 8.30 do 16 časova. Skijaće se i na Staroj planini od 9 do 16 časova na tri staze koje prate gondolu, a radiće i dečiji park. Ljubitelji Zlatibora će imati priliku da na Torniku u periodu od 10 do 17 časova tokom praznika uživaju u panoramskoj vožnji žičarom ili u vožnji bobom na šinama. Tokom praznika će važiti popust od 30 posto na cenu karata za ovaj period.

Tokom zime, sve oči su bile uprte u Kopaonik zbog virusa Korone. Kako ste sačuvali skijaše u toku epidemije? Da li su se poštovale mere na planinama?

Pre početka skijanja i tokom cele ski sezone apelovali smo na skijaše da se pridržavaju mera i da nose zaštitne maske i drže rastojanje. Zdravlje korisnika i zdravlje svih zaposlenih u ski centru nam je bio imperativ i o tome smo posebno vodili računa. Obezbedili smo prilaz žičarama, napravili prostor za održavanje socijalne distance, svi korisnici su bili u obavezi da nose zaštitne maske, a mi smo, za one koji to nisu imali obezbedili dovoljnu količinu maski i bandana koje smo delili skijašima. Redari, koji su u ovom slučaju bili kovid redari, strogo su kontrolisali i sprovodili ove mere, pa smo imali čak i slučajeve kada smo morali da oduzimamo ski karte zbog nepoštovanja mera. Sve u svemu, uspeli smo zajedničkim snagama da pokažemo da je sve moguće i da je skijanje najbezbedniji sport u svim uslovima. Pored toga, obezbedili smo beskontaktnu kupovinu ski karata preko web shopa koji je radio sve vreme, sa stalnim popustom, kao i beskontaktno preuzimanje ski karata preko pickup box aparata koji su se nalazili po tržnim centrima u Beogradu i Novom Sadu, kao i na velikom broju lokacija po ski centrima.

Foto: Promo foto

Gondola iz Brzeća je bila jedna od najznačajnijih projekata na Kopaoniku. Kakvi su rezultati u radu gondole?

Gondola Brzeće-Mali Karaman je definitvino najznačajnija investicija u srpskom turizmu i potreba za ovom instalacijom se pokazala u rekordnom roku. Za nekih dva meseca rada, od kada je puštena, gondola je ostvarila oko 50.000 vožnji, što je izuzetan rezultat i može da se meri sa protokom skijaša na najfrekfentnijim žičarama u samom centru skijališta u samom špicu sezone. Ova gondola povezuje Brzeće sa centrom skijališta odakle svi korisnici imaju priliku da se uključe u sistem žičara i skijaju na apsolutno svim stazama u ski centru. Sada turisti koji dolaze na Kopaonik mogu da ostave svoja vozila u Brzeću i da se gondolom uključe u skijalište i da ne razmišljaju o tome šta će sa autom u samom centru planine.

Foto: Promo foto

Ova sezona je bila sezona popusta i povoljnijeg skijanja

Ovu  zimu obeležili su popusti i brojne pogodnosti, koji su pratili ski sezonu od same pretprodaje pa sve do samog završetka skijanja. Od početnih 15% popusta na kupovinu ski pasa pred sezonu, zatim popusti za ski opening, stalni popust preko web shopa, a onda i 30% za kraj sezone. To je još jedan u nizu povoljnosti i pogodnosi koje smo doneli za naše korisnike, kako bismo svima omogućili da osete sneg i skijanje i u ovim teškim uslovima.

Zimska sezona je tek završena, ali leto je za vas bliže nego za druge. Kakvi su planovi za letnju sezonu?

Nakon završetka zimske sezone, tradicionalno krećemo u pripremu letnje sezone. I ove godine nam je akcenat na aktivnom odmoru na planinama koje će uključivati brojne adrenalinske i zabavne sadržaje i sve ono što je ljubiteljima planine i planinskog odmora dobro poznato. Očekujemo da letnja sezona u planinskim centrima krene sredinom juna, a naravno plan rada će zavisiti i od epidemiološke situacije, za koju verujemo da će se smiriti do početka leta.   Prošlogodinja letnja sezona je bila izuzetno dobra, sa rekordnim rezultatima. To znači da je poslovni rezultat bi 2.7 puta bolji u odnosu na leto 2019.godine. Očekujemo da ćemo i ove godine ostvariti tako dobru posećenost, s obzirom da imamo bogatu ponudu na našim planinama i sadržaje za sve vrste turista, i za one koji žele šetnju i opuštanje, tako i za one koji žele adrenalin i dobru zabavu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
eete

23.04.2021 06:50

sta je uuradio bezbedno? rezultati su skok broja zarazenih od 100%!! toliko o skijalistima