Epidemija boginja u Nišu: Petoro dece obolelo

Autor: Blic, Republika

Vesti

23.11.2017

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kod petoro dece u Nišu uzrasta od dve do 11 godina laboratorijskim analizama potvrđeno je da su oboleli od malih boginja.

Epidemija boginja u Nišu

Sva deca kod koje je potvrđeno da su obolela od malih boginja nisu vakcinisana, potvrdio je prof. dr Zoran Veličković, načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Institutu za javno zdravlje u Nišu.

Veličković kaže da su ispunjeni svi uslovi da se u toku dana prijavi epidemija malih boginja u Nišu.

- Male boginje su potvrđene i kod dece iz populacije i kod hospitalizovane dece. Sutra ćemo Institutu za virusologiju Torlak poslati i preostala četiri uzoraka onih koje se sumnja da su oboleli od malih boginja - kaže prof. dr Veličković.

On kaže da će u toku dana Institut za javno zdravlje proglasiti epidemiju malih boginja i dostaviti predlog mera koje je potrebno sprovesti i u bolničkim uslovima i u populaciji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Sva obolela deca nisu prethodno vakcinisana

Prema rečima prof. dr Veličkovića, procenat vakcinisane dece u Nišu je i dalje nezadovoljavajuć.

- U Nišu je prema poslednjim podacima MMR vakcinu primilo oko 80 odsto dece što je nedovoljno. Istraživanje koje smo radili nedavno pokazalo je da je u Nišu preko 9.000 dece koja nisu primili nijednu dozu vakcine što je ogroman potencijal za širenje malih boginja - kaže Veličković.

Dvoje dece za koju se sumnjalo da su oboleli od malih boginja su zadržana je u Kliničkom centru u Nišu, u izlolaciji na Dečjoj klinici, dok su ostala na kućnom lečenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading