Naučnici jednoglasno izneli stav: Poznato DA LI oboleli od multiple skleroze MOGU da se VAKCINIŠU!

Autor: Republika

Vesti

15.04.2021

12:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Još jedna dilema vezana za vakcinaciju protiv kovida-19 razjašnjena je. Nove vakcine smatraju se bezbednim za osobe sa multiplom sklerozom (MS).

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Foto: Ilustracija

To je ekspertski stav Međunarodne Federacije Multiple Skleroze i Društva Multiple Skleroze Velike Britanije.

Profesor dr Tatjana Pekmezović, epidemiolog na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, objašnjava da se na osnovu dosadašnjih iskustava sa drugim vakcinama, ne očekuje da će vakcinacija protiv kovid-19 dovesti do relapsa MS, odnosno ataka sa iznenadnom pojavom simptoma, i biti opasna za osobe sa MS. To važi i za i pacijente koje se leče imunosupresivnim lekovima koji modifikuju prirodni tok bolesti.

Izuzetak bi mogle da budu samo osobe sa MS i teškim alergijama – kaže prof. Pekmezović.

Nijedna od vakcina koje su dostupne u našoj zemlji nisu kontraindikovane za primenu kod osoba sa MS, jer nisu žive vakcine. Određeni lekovi iz grupe DMT (terapija koja modifikuje tok bolesti) mogu da smanje efektivnost vakcina, ali i taj nešto smanjeni odgovor je bolji nego nikakav odgovor. Kovid-19 vakcinacija nije nikako razlog za prekid DMT kod MS, jer bi to bila veća šteta nego potencijalno manje efektivan odgovor na vakcinu.

Profesorka Pekmezović kaže da nešto manja efektivnost vakcina može da se očekuje kod osoba koje su na terapiji okrelizumabom, fingolimodom, kladribin tabletama i alemtuzumabom, prenosi Objektiv.

Stoga oni kod kojih se planira započinjanje ove terapije, treba da se, ukoliko je moguće, prethodno vakcinišu – napominje prof. Pekmezović.

Od početka epidemije kovida, oboleli od ove bolesti, kojih je u Srbiji 9.000, kao i drugi hronični pacijenti u posebnoj su situaciji, jer je pažnja u zdravstvu preusmerena prvenstveno na prijem i lečenje obolelih od infekcije virusom korona.

Iako su sve redovne kontrole za pacijente bile otkazane, osobe obolele od multiple skleroze mogle su, ukoliko je nastupilo pogoršanje bolesti, da budu primljene i pregledane u neurološkoj ambulanti Poliklinike, kao i u Urgentnom centru Univerzitetskog Kliničkog centra Srbije.

Posle pregleda, ukoliko je bilo indikovano, oboleli su primani i lečeni na Klinici za neurologiju. Osim toga, pacijentima je u celom ovom periodu pandemije, ordinirana o trošku RFZO terapija lekovima koji modifikuju prirodni tok multiple skleroze i praćeni njeni efekti, na Klinici za neurologiju ili na odseku Neurologije u Poliklinici.

Vodič za obolele

Na tribini Društva Multiple skleroze Srbije, jednog od najstarijih udruženja pacijenata u Srbiji – “Hajde da pričamo o multiploj sklerozi”, pored toga što su pacijenti mogli da čuju najtačnije informacije od istaknutih stručnjaka iz ove oblasti, prvi put predstavljen je i Vodič za obolele i njihove porodice, koji su pisali pacijenti za pacijente. Tribina se emituje na youtube kanalu Društva MS Srbije, dok će vodič pružiti sve ono što je potrebno nekome ko je tek saznao da boluje od multiple skleroze, ali i onima koji već dugo žive sa ovom dijagnozom. Koja je to dijagnostika i kakvo lečenje mogu da očekuju, do tančina je objašnjeno uz pomoć drugih pacijenata, koju su to sve već proživeli.

Zahvaljujući ovome se sada u UKCS leči ovim lekovima oko 1.500 bolesnika, što je dvostruko veći broj nego pre pandemije.

Multipla skleroza je najveći imitator od svih neuroloških od MS-a u Srbiji je u porastu. Najčešće se javlja između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom drugom životnom periodu. Žene oboljevaju dva puta češće od muškaraca. Nakon 15 godina od uvođenja lekova prve generacije za lečenje multiple skleroze, država je početkom 2020. godine na pozitivnu listu lekova uvrstila najsavremeniju i visoko efikasnu terapiju, koja do sada nije bila dostupna acijentima. Za obolele je tako učinjen veliki pomak, a broj obolelih od multiple skleroze koji se leče na eret RFZO je udvostručen.

Nove terapije značajno usporavaju progresiju bolesti, smanjuju učestalost pogoršanja i značajno poboljšavaju kvalitet života obolelih, što je važno, jer MS tokom vremena ima tendenciju akumulacije onesposobljenosti, pa se pacijenti godinama bore sa različitim problemima vezanim za fizičko, mentalno i socijalno zdravlje. Za sada imamo 800 pacijenata koji primaju ovu najsavremeniju terapiju. To je savršen rezultat, posebno kada znamo da se dešava u vreme pandemije kovid -19, a država je, uprkos teškoj situaciji izdvojila velika sredstva i omogućila najkvalitetniju terapiju. Uvođenje ove terapije baš u vreme epidemije bio je ogroman izazov. Ponosni smo što je naš veliki napredak u tretmanu osoba sa multiplpm sklerozom, prepoznat i van granica naše zemlje, pa tako, kolege iz Engleske, Srbiju ističu kao primer po pitanju unaređenja lečenja multiple skleroze – kaže prof. dr Jelena Drulović, načelnica Odeljenja za imunski posredovane bolesti CNS-a, Klinike za neurologiju u UKCS.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading