NOVAC DANAS LEŽE NA RAČUN! Pola minimalca država isplaćuje na račun radnika

Autor:

Vesti

08.04.2021

05:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Isplata pola minimalne zarade za mart počinje danas u okviru trećeg paketa državne pomoći privredi i građanima, a za nju se prijavilo 251.517 firmi sa 1.140.000 zaposlenih.

RepublikaFoto: Republika
Pola minimalca država isplaćuje na račun radnika

Time će na namenske račune koje je otvorila Uprava za trezor država isplatiti 17,5 milijardi dinara.

Prijava za dobijanje polovine minimalca za april je u toku, počela je 1. aprila na portalu Poreske uprave i trajaće do kraja meseca.

Treći paket predviđa isplatu polovine minimalne zarade za tri meseca, od marta i to za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća.


Taj deo privrede zapošljava oko 1,5 miliona ljudi, a za tu meru je iz budžeta Srbije izdvojeno 69,8 milijardi dinara.

Novac će biti uplaćen na posebne namenske račune koji su za privrednike automatski otvoreni, a odatle će novac moći isključivo da bude prebačen na račun zaposlenog.


Poslodavci koji uzmu pomoć ne smeju da otpuste više od 10 odsto radnika tokom tri meseca po isplati poslednje polovine minimalne zarade i nemaju pravo isplate dividendi.
RepublikaFoto: pixabay.com
Zaposleni u ugostiteljstvu pored isplate tri polovine minimalca dobiće još jednu celu minimalnu zaradu.

Zaposleni u ugostiteljstvu i turizmu, turistički vodiči i rent-a-kar agencije, pored isplate tri polovine minimalca dobiće još jednu celu minimalnu zaradu.

Takođe, svim gradskim hotelima biće isplaćena novčana pomoć od 350 evra po ležaju i 150 evra po sobi, a autoprevoznici će dobiti 600 evra mesečno za svaki autobus.

Od 28. aprila do 15. maja, elektronskim ili telefonskim putem, počinje prijavljivanje građana za pomoć od 60 evra, dok će penzionerima, primaocima novčane socijalne pomoći i licima u zavodu za izvršenje krivičnih sankcija pomoć biti uplaćena bez podnošenja prijave.

Prva isplata od 30 evra pomoći počeće u maju. Penzionerima će u maju i novembru biti isplaćeno po 30 evra pomoći, kao i ostalim građanima, a u septembru će dobiti još 50 evra.

Dodatna pomoć sleduje i nezaposlenima koji će, pored 60 evra za sve građane, dobiti i dodatnih 60 evra u junu. Takođe, dodatnu pomoć od 100 evra dobiće i građani na Kosovu i Metohiji, uključujući i decu.

Nezaposleni građani na KiM dobiće 200 evra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading