OŽIVEO POSLE 16 DANA NA RESPIRATORU: Ispovest državnog sekretara Vekića koji je pobedio koronu!

Autor:

Vesti

03.04.2021

04:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ugledni hirurg, profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prof. dr Berislav Vekić (60) nerado priča o teškoj borbi s koronom, koju je prošao, i 16 dana provedenih na respiratoru. Posle dužeg ubeđivanja pristao je da sa čitaocima Srpskog telegrafa podeli svoje iskustvo, kao opomenu svima koji i dalje ne veruju koliko je opasna ova infekcija.

RepublikaFoto: youtube.com/Novo jutro
Berislav Vekić

- Onaj ko nije doživeo na ličnom primeru ili gledao bolesnog nekog svog u porodici ne može ni da zamisli kroz šta prolaze KOVID pacijenti. Ja kao čovek koji je 35 godina u medicini i kliničkoj praksi, kao bivši sportista, nisam mogao da verujem da mogu da dođem u situaciju takve nemoći, da me bolest toliko uzme pod svoje da ne mogu da udahnem i dođem do vazduha. Iskreno, ne volim da se prisećam tih dana, kada mi je život visio o koncu - iskren je profesor Vekić.

Razboleo se krajem novembra, stanje mu se naglo pogoršalo i primljen je na Infektivnu kliniku u Beogradu, gde je mesec dana proveo na intenzivnoj nezi, od čega 16 dana na respiratoru.

- Krajem novembra došlo je do iznenadnog pogoršanja, povišene temperature, kašlja i malaksalosti i praktično sam od 5. decembra, sa temperaturom 39,6-40 hospitalizovan na Infektivnoj klinici. Dobio sam actermu i sve je nestalo kao rukom odneseno. Ali drugog dana posle ovog leka ponovo sam dobio intenzivan kašalj, od kog sam se praktično gušio. Uradili su mi skener pluća i bili iznenađeni nalazom. Imao sam obostranu pneumoniju, od 25 segmenata pluća 22 su bila zahvaćena KOVID infekcijom - ispričao je naš sagovornik.

Taj trenutak kada su ga u kolicima vozili na intenzivnu negu nikada neće zaboraviti.

- Voze me u kolicima, a ja ne osećam kiseonik koji dobijam preko maske u boci. Sećate se onih starih televizora, kada se slika ugasi i sve se svede u jednu crnu tačku. Tako sam se ja osećao, sa suženim vidnim poljem, kao da mi se život sužava u tu jednu tačku. Jedina misao mi je bila: "Da li je ovo kraj?" Osećao sam se da tonem, kao u neki san. To je jedino čega se sećam jer naredna dva dana nisam imao kontakt sa realnim svetom - rekao je profesor Vekić.

 

Verujte, vakcina je jedini spas

Kako kaže Vekić, možemo mi da pričamo šta god hoćemo, ali nemamo perspektivu bez vakcinacije:
- Bilo koju vakcinu da primite, čak i da se razbolite nakon vakcinacije, imaćete neuporedivo blažu kliničku sliku, a posledice neće biti velike i drastične. Vakcinacija i samo vakcinacija. To je jedino što nam može dati postepeni povratak normalnom životu. Nažalost, visok procenat naših građana i dalje ima taj antivakcinalni stav i, slušajući razne priče, beže od vakcine, plaše se. Moram po ko zna koji put da naglasim da su sve vakcine proverene i, bilo koju da odaberete, budite sigurni da vam to spasava život. Apelujem i molim građane da se obavezno vakcinišu i da i dalje nose maske, drže distancu, vode računa o higijeni. 

Probudio se na haj-flou respiratoru, koji je disao umesto njega. Kako kaže, tih dana ne želi da se seća, pre svega, zbog osećaja bespomoćnosti.

- Primao sam 70 litara kiseonika u minuti. Na sreću, s vremenom mi se stanje popravljalo, prevashodno zahvaljući profesoru Branku Miloševiću, koji vodi respiratorni centar Infektivne klinike. Tom čoveku dugujem život. Veliku zahvalnost dugujem direktoru Infektivne klinike prof. dr Goranu Stevanoviću i njegovoj zamenici doc. dr Ivani Milošević, koji su brinuli o meni i bodrili me da pobedim ovu tešku bolest, ali prevashodno Branku, koji je vodio računa o meni i bukvalno mi spasao život. On i njegov asistent dr Nikola Mitrović - naglasio je naš sagovornik.

RepublikaFoto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
Borba pacijenata zaraženih koronom 

Koliko je njegovo stanje bilo opasno, govori i podatak da se mesec dana nakon izlaska iz bolnice oporavljao od bolesti, a određene posledice nakon preležane korone ima i danas.

- Kako mi je kasnije ispričao profesor Milošević, preživeo sam iz tri razloga: pod jedan, imao sam sreće, pod dva, srce i krvni sudovi su mi bili dobri, a pod tri, bio sam zahvalan pacijent. Iako sam lekar, nikad nisam pitao kakvu terapiju mi daju, slušao sam sve savete i imao sam potpuno poverenje u te ljude, moje drage kolege i prijatelje. Ne doživljavamo svi mi bolesti na isti način. Infekcija će nekome naneti veće zdravstvene tegobe, neko će proći s lakšom kliničkom slikom, a neko, nažalost, doživi da ga priključe na respirator - zaključuje Vekić i moli da istaknemo koliko je zahvalan svim kolegama, infektolozima, anesteziolozima, internistima, tehničarima, medicinskim sestrama, spremačicama, tehničkom osoblju i svima onima koji rizikujući svoje živote pomažu obolelima. 

U Batajnici se mladi bore za život

Vekić je pre nekoliko dana posetio KOVID bolnicu u Batajnici.
- Sa direktorkom prof. dr Tanjom Adžić obišao sam sva odeljenja. Strašno je kada vidite devojku od 22 godine koja je bila KOVID pozitivna i zbog koagulopatije, koju je izazvao virus, doživela infarkt miokarda kako se bori za život. Interventni kardiolozi uradili su sve da joj taj tromb izvade iz srčane arterije i spasu je. Strašno je kada vidite masu mladih ljudi od 30 godina koji su na respiratoru - opisuje naš sagovornik.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading