DR DUŠAN JOVANOVIĆ, HIRURG IZ URGENTNOG CENTRA, O BORBI S KORONOM! Sekunde ga delile od respiratora! PAKAO!

Autor:

Vesti

02.04.2021

07:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Dušan Jovanović imao je tu nesreću da od korone oboli krajem oktobra prošle godine, u vreme kada vakcina nije bila na pomolu, i zbog toga je preživeo tri paklena meseca borbe za život.

RepublikaFoto: Printskrin/youtube

Sada, pored posla hirurga u Urgentnom centru Srbije, pomaže i lekarima-herojima u KOVID bolnici u Batajnici i poručuje: "Vakcina glavu čuva!"

- Infekcija je počela s blagim simptomima, ali je počelo da se komplikuje. Posle pet-šest dana bilo je toliko loše da sam morao da budem smešten na Infektivnu kliniku. Primao sam jake doze kiseonika i lekove najnovije generacije, bilo je pitanja da li da me stave na respirator, ali je organizam, srećom, dobro reagovao na terapiju. Beskrajno sam zahvalan lekarima i osoblju ove klinike na izuzetnom profesionalizmu i posvećenosti pacijentima - kaže dr Jovanović u ispovesti za Srpski telegraf.

VAŽNA ODLUKA

Izlaskom iz bolnice muke nisu prestale, pa je na kućnom lečenju proveo još čitava dva meseca jer je imao tešku upalu oba plućna krila.

RATNO STANJE

Dilema vakcina ili ne za njega ne postoji.

- Vakcinacija nam je jedini preostali način da se ova pošast zaustavi. Dešava se da se i vakcinisani zaraze, ali je klinička slika kudikamo lakša, dovoljno je reći da niko nije na respiratoru. Moramo da shvatimo da smo u svojevrsnom ratnom stanju - zaključuje sagovornik Srpskog telegrafa koji se i sam, tri meseca nakon preležane korone, vakcinisao kineskom vakcinom.

 

- Bio sam užasno malaksao. Jedva da sam mogao da se dovučem do toaleta ili do kuhinje. Posebna priča je bilo noćno znojenje, po tri-četiri puta sam se presvlačio jer sam bio tako mokar kao da sam upravo završio trening - priseća se ovaj hirurg.

Sistem će izdržati

Uprkos nekim pesimističnim prognozama, dr Jovanović veruje da će naš zdravstveni sistem izdržati i ovaj talas korone:

- Ovo je sada pik epidemije, ali izdržaćemo. Ogromna stvar je to što su na vreme završeni novi klinički centar u Nišu i dve KOVID bolnice, u Batajnici i Kruševcu. Na taj način smo dobili dodatnih dragocenih 1.500 kreveta.

 

Čim je stao na noge, naš sagovornik je odlučio da se oduži kolegama, koji se već više od godinu dana nalaze na prvoj liniji fronta protiv korone. Rame uz rame, s direktorkom bolnice u Batajnici, dr Tanjom Adžić Vukićević i glavnom sestrom Biljanom Jokić, za koje ima samo reči divljenja, bori se za spas obolelih.

- Pre ovog novog talasa u bolnici je bilo popunjeno 400 kreveta, a sada gotovo svi, tačnije 930. Dolaze pacijenti sa znatno težom kliničkom slikom, borba je za svaki život. Moja ljudska i moralna obaveza je bila da se pridružim kolegama u crvenoj zoni i da im bar malo olakšam - objašnjava dr Jovanović.

Svetsko čudo u Batajnici

Dr Jovanović naglašava da je KOVID bolnica u Batajnici pravo čudo i da se takvo nešto retko viđa i u svetu.

- Zgrada i oprema su ganc novi, najmoderniji lekovi su na raspolaganju, sve je na vrhunskom nivou. Daću vam samo jedan primer: direktorka je jednog vikenda pozvala Ministarstvo zdravlja i zatražila da joj se pošalje 100 monitora. Zahtev je poslat u 17.30, monitori su stigli i bili montirani već u 21 čas. -Neverovatno - svedoči naš sagovornik.

Dodaje da su u Batajnici angažovani lekari iz svih krajeva Srbije, pa i sa Kosmeta. Smešteni su u hotelima, mini-busevima ih dovoze i odvoze s posla. Mesecima su odvojeni od porodica, ali rade predano i bez roptanja.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading