DR ŠEKLER OBJASNIO: Evo zbog čega ove godine NEMA GRIPA

Autor:

Vesti

30.03.2021

15:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gripa ove godine nema jer korona luči interferon koji sprečava druge viruse da prodru u oranizam, objašnjava dr Milanko Šekler, virusolog iz Veterinarskog specijalističkog instituta u Kraljevu.

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Milanko Šekler

- Grip je, praktično, virus koji koji je potpuno različit od ovog, ali njegova ulazna vrata infekcije su ista kao i za koronu - respiratorna infekcija. Samim tim, sve mere zaštite koje postoje za kovid 19, važe i za grip. Iako su to dva potpuno različita virusa moramo da znamo: kod inficiranih korona virusom luči se jedan interferon, vrsta nespecifične zaštite od virusnih infekcija - kazao je dr Šekler.

Drugim rečima, kako je naveo, kada se neko inficira koronom on luči interferon koji sprečava bilo koju drugu virusnu infekciju.

- Otprilike, kada se neko inficira koronavirusom, izluči interferon i kaže: "Ovog sam ja zauzeo, ne dam ga nikome, ja ga trošim i radim sa njim šta hoću!" i grip ne može da uđe u čoveka koji je dobio koronu. Jednostavno, to traje mesecima: nivo interferona je takav da sprečava infekciju drugom virusnom bolešću. Svi RNK virusi, kakav je i korona, imaju takve mehanizame - rekao je Šekler.

On je dodao da postoji program praćenja gripa, da on dobija nedeljni izveštaj gripa za Srbiju, ali gripa skoro da i nema, iako se rade analize.

- Nije to ništa neobično: niti se grip pretvara u koronu, niti korona u grip. Ne može pas da postane mačka, kako god ga ošišli - i obratno - naglasio je Šekler.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Novak

03.04.2021 21:11

Djfkkfflfkglvlvlglglglglglflfkfkglgllcckfkfkfoif