SEKS I EULEKS: ČIME SE STVARNO BAVE U EU MISIJI NA KOSOVU?

Autor: jutarnji.hr

Vesti

21.11.2017

07:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sudije iz EU koje su poslate na Kosovo u misiju EULEKS da izvrše reformu pravosuđa i obračunaju se sa kriminalom, sami su se našli pod optužbama za korupciju i za nameštanje presuda. Umesto da ulove “krupne ribe”, kako su se često izjašnjavali iz ove EU misije, EULEKS se našao u situaciji da “krupne ribe” mora da lovi u vlastitim redovima.

EULEKS pun kriminalaca

Prošle nedelje i sam predsednik sudija EULEKS-a Malkolm Simons dao je ostavku, vratio se u London, pa je francuskom Le Mondeu kao razlog ostavke naveo korupciju EULEKSA. Tu je misiju nazvao “političkom, a ne misijom vladavine prava”.

Teške optužbe

Njegove su optužbe ozbiljne. Kaže da je tražio pomoć od britanskog Forin ofisa i Evropske unije iz Brisela, ali je nije dobio. Spominju se sumnje da su neke sudije tražile da im se ljubavnice postave u isto sudsko veće kako bi “provodili više vremena zajedno”, da neke sudije primaju platu kao sudije na Kosovu a uopšte nisu ovde. Simons je rekao L Mondu da su mu kolege hakovale e-mailove i delili ih međusobno, takože da su od njega tražili da osudi Fatmira Limaja, bivšeg ministra, jer nisu hteli da on bude kandidat na izborima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sudije iz EU koje brinu za mafijaše nisu efikasne

U EU su potvrdili da se u Briselu vodi istraga za ove navode, ali i da britanski sudija Simons nije dao argumente za svoje tvrdnje niti sarađuje sa istragom. Njegovo javno iznošenje optužbi nazivaju "osvetom jer je i on sam pod istragom".

Međutim, i način na koji se sada EULEKS i EU obračunavaju sa ovim sada već bivšim predsednikom Veća sudija EU na Kosovu čini se kao osveta. On je neometano radio, pa čak i napredovao, u toj misiji još od 2008. Sada se dovodi u pitanje čak i njegovo profesionalno iskustvo za tu funkciju.

Pre dolaska na Kosovo Simons je radio u BiH, takođe kao međunarodni sudija, pa su ga i onde optuživali za razne slučajeve, ali kao stranac ni u BiH ni na Kosovu nije morao da poštuje bilo kakve zakone ili procedure tih država, jer je imao zaštitu svoje zemlje i Europske unije. U Britaniji je, navodno, bio neuspešan i nije imao nikakvo sudsko iskustvo, ali u BiH i na Kosovu bio je na samom vrhu međunarodnih sudija.

I nekad je bilo afera

Nezvanično se saznaje da se protiv Simona vodi istraga pod sumnjom da je namerno oslobodio osumnjičene ključne figure na Kosovu.

 Tako se EU našla u neprijatnoj situaciji u kojoj se pojavljuju i optužbe da se zbog političkih razloga insistiralo na kažnjavanju političara bez obzira na dokaze. Ovo nije prvi skandal EULEKS-a.

Pre nekoliko godina tužilac iz Velike Britanije Marija Bamije optužila je jednog sudiju da je od kriminalaca primao mito kako bi ih oslobodio. Nakon toga je EU pokrenula “nezavisnu istragu”, ali su se zaključci odnosili uglavnom na procedure.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kriminal na Kosovu vlada

Što se kaznene odgovornosti tiče, niko nije odgovarao. EULEKS je najveća i najskuplja EU misija s područja vladavine prava. Za nju je samo na Kosovu već potrošeno više od milijardu evra, a ta misija rizikuje da bude upamćena kao najveći promašaj EU.

Glavni urednik Kohe ditore Agron Bajrami, kako ga citira portal Politico, kaže da su očekivali da EULEKS pomogne u europeizaciji Kosova, a zapravo se dogodilo da se EULEKS balkanizuje.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading