PODIGAO SAM MIGOVE, JURILI SMO NLO! Ekskluzivna ispovest generala JNA Zvonka Jurjevića o susretu sa misterioznim letelicama(VIDEO)

Autor:

Vesti

30.03.2021

09:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

General-pukovnik RV JNA Zvonko Jurjević otkrio je detalje o presretanju NLO u SFRJ.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Trvdi da je video NLO, pilot Zvonko Jurjević

Potkrepljeno dokazima, imenima svedoka, knjigom letenja, Zvonko Jurjević otkriva sve što se dešavalo 1975. godine, u  emisiji "Drevni tragovi"  na RAS televiziji.

-  Pojava NLO nije nova, datira daleko u prošlost, ali nije bila toliko intersentana kao sad zato što se pojavio novi broj tehničih sredstava, prodrlo se u kosmos. Kada je u pitanju Jugoslavija, NLO su se javljali permanentno na teritoriji cele Jugoslavije. Međutim, iznad Crne Gore 1975. godine naglo je  intezivirana pojava NLO. Zašto? Mislim da je zato što je pre 4 godine pre toga na aerodromu u Podgorici obavljana itezivna letačka obuka koja je trajala po ceo dan. Prva pojava bila je 1975. odmah posle Nove Godine, isključivo u noćnom letenju, piloti su javljali o poziciji, izgledu, to je postalo svakodnevno. Mi smo morali da povedemo računa i proverimo o čemu se radio -kaže Jurjević.

Piloti su zaključili da se NLO pojavljuje uvek oko 50 minuta nakon poletanja.

- Tog 25. januara 1975. odlučio sam da u vazduhu ostanem dok ima goriva. Zaključak je da se uvek pojavljivao 50 minuta posle početka leta. Mi smio testirali. Leteo sam od Cetinje ka Danilovgradu jer se obično pojavljivao iz zapadnih kurseva. Jednog  momenta pojavio se iznad Herceg Novog, po slobodnoj  proceni, ali on nije došao nego jednostavno bljesnuo, to znači da je došao ranije i dao na znanje da je tu. Kretao se obično duž obale. Krenuo sam prema moru da pokušam da ga presretnem, ali na pola puta je napravio zaokret i nestao prema pučini. Izgledao je kao svetleća kugla koja je najveće leteće telo u vazduhu u tom trenutku -seća se Jurjević.

Onda je jednog nedeljnog popodneva iznenada odlučio da pozove kolege da bez najave dignu avione.

- Bila je nedelja, 27.januar, nedelja posle ručka, sedeo sam na terasi, prebirao po skicama i pitao se šta bi se desilo kada bi sada nenajavljeno poleteo i odlučim se na tu soluciju. Pozovem tri pilota, Stupara Đuru, Stajković Džordža i Mačak Milana i injžinjera puka. Uradilo smo neophodnu pripremu koliko je potrebni da se podigne pet aviona tipa jastreb, da se drži u tajnosti koliko je moguće...pozvao sam još jednu kolegu na kotrlu letenja i rekao da radio stanicu ne uključuju osim ako ne bude neophodno -priča pilot u penziji, pa nastavlja: 

Prva da aviona su otišla u zonu Cetinje -Nikšić, na visinu 3.000. do 3.500 metara. Ostali su vazduhu tačno 40 minuta, a onda smo kolega i ja poleteli. Negde oko 50 minuta nakon poletanja prvih aviona, kao iz vedra neba pijavio se NLO, negde oko Budve. Našli smo se na kurus 315, on obalom, ja u rejonu Cetinnja na visini preko 3.000 metara, okrenuo sam avion prema NLO, štopujem vreme i fiksiram kurs. Letim prema njemu jer on beži u desnu stranu, pustim ga da beži da dođem do one tačke gde sam ga prvi put video. Vidim ga preko desnog krila idemo oko 600 km/h zanči da smo na udaljenosti od 10km. Napravim zaokret i sad ga držimn na vetrobranu i pratim ga. Radarska stanica mi javlja da me vide na radu, ali da njega nema. Smanjim brzinu, on je uvek tu negde na istoj udaljenosti. Dm gas i tada  vidim da čini manevar neuobičajen za bilo koju letelicu u to vreme. On sa kursa 315 naglo se premesti na desnu stranu. Pri brzini od 600 km to je nemoguće, on kao da se  premestio, on se vrati nazad i ode u levo. Svaka letelica bi se pri toj brzini polomila, svaki manevar zahteva luk, što je veća brzina veća, luk je veći, a ovo je premeštanje... - jasno se seća detalja neobičnog događaja Jurjević.

Zatim je preleteo radarsku stanicu, operator ih je registrovao vizuelno ali ne i radar.

Pratio ga je do Dubrovnika a onda je NLo nesto nestao velikom brzinom tako da je iza njega ostao svetleći trag kao iza komete.

- Napravio sam izveštaj, poslao komandi i traži da se za sledeći letački dan pošalje par migova. Leteli smo u širokom krugu, od Bioča se išlo na Nikšić, pa Herceg Novi  zatim Petrovac pa Tuzi. Dogovoreno je da kada se pojavi NLO avioni slete na minimalnu dozvoljenu visinu i kreću migovi. Tačno posle 50 minuta pojavio se NLO niotkuda, tačno u centu koji je bio čini taj krug rute. Svi su ga istovremeno videli, to je 25 ljudi ukupno. NLO koji je izgledao poput kugle poleteo je prem otvoreom moru, za njim migovi. Kao su oni povećavali brzinu tako je on držao odstojanje. u ejdnom trenutku nestao im je iz vidokruga i pojavio se se naglo tik iza njih. Piloti su se uzmuvali, naredio sam sletanje, a NLO je leteo obalom prema Boki i nestao  - tvrdi Jurjević .

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Dejan2019

30.03.2021 10:27

Mora da je vojničko ogledalce?