(FOTO, VIDEO) NEKADA NAJLEPŠI DEO GRADA, A SADA RUGLO BEOGRADA: Pitali smo sugrađane šta bi oni uradili sa čuvenim BEZISTANOM, odgovori su GENIJALNI

Autor: Republika

Vesti

30.03.2021

08:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekada jedan od najlepših trgova starog Beograda Bezistan predstavljao je kultno mesto na kom su se gospoda u odelima odmarala, gospođe na klupama čitale omiljene knjige, a omladina svirala najlepše note.

RepublikaFoto: Printsrkin fejsbuk, Republika
Šta biste vi uradili sa čuvenim Bezistanom?

 

Mesto puno života između Terazija i Trga Nikole Pašića nekada je bilo uređeno, puno zelenila, sa malim trgovinskim radnjama, poznato po bioskopu Kozara i prvom "instant" aparatu za fotografisanje. 

 
Foto: Printskrin/fejsbuk
Bezistan nekada

Predah od gradske vreve građanima prestonice pružala je fontana sa skulpturom "Devojka sa školjkom", koja se nalazi u srcu Bezistana. 

Pedesetih godina prošlog veka ovaj minijaturni trg bio je pun raskošnog cveća, a rešetkasta kupola pružala je hlad svima koji su bežali od gradske vrućine.

Foto: Printskrin/fejsbuk
Bezistan danas

Danas ovaj prolaz predstavlja ruglo grada Beograda, sa ispucalim pločnicima, starim klupama i fontanom koja ne radi. Od cveća nije ostalo ni korenje, a ružni grafiti prekrili su stubove ovog kultnog mesta. 

Pitali smo naše sugrađane da li im se dopada izgled Bezistana i šta bi oni učinili da promene nekada najlepši prolaz Beograda.

RepublikaFoto: Republika
Marta Jovanović

- Definitivno bismo popravile pločnike i napravile lepe grafite da se sve prekrije i naravno krov da se sredi, možda neko mat staklo da se stavi. Popravile bismo i fontanu, sada deluje baš depresivno -  složne su Marta Jovanović i Jana Katalina. 

RepublikaFoto: Republika
Aleksandar Katanić

- Dodao bih cveće, promenio klupe, zaista bi bilo korisno za naše građane da se to sredi...- istakao je Aleksandar Katanić. 

I naši ostali sagovornici bili su složni u tome da Bezistan treba renovirati, ukrasiti zelenilom i srediti pločnike. 

RepublikaFoto: Republika
Petar Jovanović

- Izgleda urušeno, prvo bih popravio krov, i okrečio grafite, ili bar da se urade neki lepi murali -istakao je Petar Jovanović.

RepublikaFoto: Republika
Filip Mišković

Naš sagovornik Filip Mišković ističe da mu najviše smeta što nema zelenila, pa tako ne može da nađe mesto pod hladom:

- Ceo Beograd je postao goli beton, nigde nema zelenila. Voleo bih da se naprave neki murali koji predstavljaju obeležja grada Beograda - naveo je naš sagovornik.

RepublikaFoto: Republika
Milica Stefanović

Mladoj Milici Stefanović ipak najviše smetaju pločnici za koje kaže da su veoma opasni za naše građane, posebno zimi.

- Odmah bih promenila pod, i po snegu i po kiši veoma je nesigurno ići tuda. Treba omogućiti našim starijim sugrađanima siguran hod po trgu - rekla je ona.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading