Novi zakon za bolje uslove za bezbednost i zdravlje na radu: ŽENAMA, MLADIMA I OSOBAMA SA INVALIDITETOM OBEZBEĐUJU SE POSEBNI USLOVI!

Autor: Republika

Vesti

24.03.2021

10:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi sastanak Radne grupe za pripremu Nacrta Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu održan je danas, a ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević kazala je da će se usvjanjem i sprovođenjem tog zakona obezbediti uslovi za viši stepen bezbednosti zdravlja na radu i bolji uslovi rada.

RepublikaFoto: Tanjug
Darija Kisić Tepavčević

Kako je navela u uvodnom obraćanju, novi zakon ima za cilj sprečavanje povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom.


- Bolja zakonska rešenja omogući će stvaranje uslova za bezbedniju i zdraviju radnu sredinu koja će omogućiti zaposlenima da produktivno rade do odlaska na penziju - rekla je Kisić Tepavčević i navela da će to imati pozitivan uticaj na produktivnost i na privredu u celinu. Istakla je da je bezbednost zdravlja na radu jedno od osnovnih prava koje je zajamčeno Ustavom Srbije, a prema kome svako ima pravo na poštovanje dostojanstva na radu, bezbedne i zdrave uslove na radu, potrebnu zaštitu na radu.

- Ženama, mladima i osobama sa invaliditetom obezbeđuju se posebna prava bezbednosti na radu i posebni uslovi - rekla je Kisić Tepavčević.

Podsetila je da je važeći Zakon o bezbednosti zdravlja na radu u primeni od novembra 2005. godine i dodala da od tada nije bilo bitnijih promena u njemu, bez obzira na društvene i ekonomske promene koje nameću čitav niz usklađivanja.Prema njenim rečima, donošenjem ovog zakona, što je deo reformskog procesa u našoj zemlji, izvršiće se i potpuno usklađivanje sa zakonodavtsvom EU.

V.d direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Dunja Radojičić kazala je da će se pozitivni efekti novog zakona naročito ogledati kroz veću zaštitu zdravlja zaposlenih propisivanjem obaveza poslodavcu da zaposlenog uputi na njegov zahtev na redovan lekarski pregled u redovnom vremenskom intervalu, a najkasnije u roku od pet godina. Dodaje i da zaposlenog koji rad obavlja noću, bez obzira na delatnost poslodavca i nivo rizika na radnom mestu, poslodavac je dužan da uputi na periodični lekarski pregled na račun poslodavca.

V.d. direktora Inspektorata za rad Milan Cvetkov, kazao je da novi zakon predviđa i izricanje zabrane rada investitoru na celo gradilište, koja traje dok traju okolnosti koje su dovele do ugrožavanja bezbednosti i zdravlja zaposlenih, a sa najmanje tri dana od dana izricanja zabrane rada.

Novina je, dodaje, i propisivanje novčanih kazni u fiksnom iznosu kao i pooštravanje kaznene politike i u tom smislu kaže da će maksimalna novčana kazna biti povećana sa milion na dva miliona dinara, odnosno duplirana.

- Svima je jasno da će strožija kaznena politika, na kraju i mera zatvaranja gradilišta, itekako uticati na odgovorna lica da daju veću važnost merama na zastsiti bezbednosti i zdravlja zaposlenih - rekao je Cvetkov.

U izradi zakona učestvovaće Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstvo rudarstva i energetike, Republički fond za zdravstveno osiguranje, Privredna komora Srbije, Fakultet zaštite na radu u Nišu, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu, NALED.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading