REŠITE SE ČLANA PORODICE! Organizacija ORKA reagovala na šokantnu odluku o KUĆNIM LJUBIMCIMA u Požarevcu

Autor: Republika

Vesti

22.03.2021

13:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Organizacija za poštovanje i brigu o životinjama (ORKA)smatra da mera ograničavanja broja ljubimaca u Požarevcu neće rešiti probleme nesavesnog držanja životinja, jer lična odgovornost vlasnika ne zavisi od broja ljubimaca koje drži.

RepublikaFoto: youtube.com/ RSFranceIDF
Požarevac

U februaru je u Požarevcu promenjena Odluka o držanju domaćih i egzotičnih životinja, kojom se propisuje da se u  stanu stambene zgrade može držati najviše jedan pas ili jedna mačka i podmladak do tri meseca starosti.

Gradonačelnik Požarevca Saša Pavlović, u medijima je istakao da je grad bio pod pritiskom da se donese ova Odluka zbog brojnih pritužbi građana koji su se žalili na građane koji su nesavesno držali životinje u uslovima koji nisu dobri i na lokacijama koje su u užem centru grada. 

- Zbog toga je donošenje ovakve mere apsurd, koji može doneti više štete nego koristi. Ono što posebno zabrinjava, jeste to što u Prelaznim i završnim odredbama stoji da su vlasnici ljubimaca dužni da držanje pasa i mačaka usklade sa Odlukom u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu. Ovo znači da vlasnici koji imaju npr. dva psa, nakon šest meseci moraju da odaberu kog člana porodice "da se reše" - poručili su iz ORKE.

Iz ove organizacije postavljaju pitanje da li Grad Požarevac ima dovoljno kapaciteta da prihvati sav ovaj "višak" pasa i mačaka? Ili će ove životinje završiti na ulici i tako doprineti problemu napuštenih životinja? 

RepublikaFoto: pixabay.com

Smatraju da je potrebno preispitati potrebu za ograničavanjem broja ljubimaca na jednog psa ili jednu mačku, sa svešću da ograničavanje broja ljubimaca u stanovima, neće rešiti probleme neodgovornog vlasništva.

- Ukoliko se donese odluka da je ograničenje potrebno, onda je neophodno primenu odluke, za vlasnike koji trenutno imaju više od jednog ljubimca, odložiti. Potrebno je dozvoliti da postojeći ljubimci prožive svoj životni vek u svojim porodicama, a odluku primeniti na nove situacije - navodi se u saopštenju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading