(VIDEO) Patrijarh Porfirije: Imam pisma Stepinca, neki delovi problematični

Autor:

Vesti

20.03.2021

06:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh srpski Porfirije izjavio je da ima pisma koja je kardinal Katoličke crkve u Hrvatskoj za vreme Drugog svetskog rata Alojzije Stepinac upućivao papi Piju XII i da se u njima mogu naći mesta koja su, kako je naveo, duboko problematična.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Patrijarh Porfirije

Patrijarh je napomenuo da to ne znači da Stepinac nije živeo u teškom vremenu i da se može sagledavati u crno-beloj tehnici.

Dodao je da je rad Mešovite katoličko-pravoslavne komisije, koja bi trebalo da rasvetli ulogu i odgovornost kardinala Stepinca tokom Drugog svetskog rata, bio veoma plodonosan, ali da je, nažalost, svaka strana ostala na svojim pozicijama.

On je rekao da Jasenovac, ali i svako drugo mesto koje ima takav karakter, mora biti oslobođen svake vrste politizacije.

A nažalost, suočeni smo s činjenicom da to ne biva tako. Politizacija takvih mesta je zloupotreba onih koji su jedanom nedužno izgubili živote i ta politizacija ima za cilj dobit samo malih grupa i pojedinaca - rekao je Porfirije.

Istakao je da su se zločinci iz Jasenovca i sa svih mesta gde god da su vršeni zločini te vrste ispisali iz svakog naroda.

Na pitanje o ulozi SPC u političkim zbivanjima u Crnoj Gori Porfirije je odgovorio da Crkva nije imala ni političke ciljeve ni političke namere, bez obzira na to što se mogu izvesti političke konsekvence po tadašnju vladu i sadašnjeg predsednika Mila Đukanovića.

Naglasio je da su i politički problemi i političke trzavice koje su tamo postojale potpuno eliminisane i pretvorile se u jedan molitveni hod koji je na kraju rezultirao zakonom koji apsolutno priznaje crkvenu imovinu.

Patrijarh Porfirije, koji je bio mitropolit zagrebačko-ljubljanski, rekao je da je s izvesnom tugom doživeo odlazak iz Hrvatske i dodao da će do daljeg, dok se ne odredi novi mitropolit, pokrivati i Zagreb i Ljubljanu.

- Tako da u šali kažem da sam patrijarh Beograda, Zagreba i Ljubljane, Srba, Hrvata i Slovenaca - kazao je patrijarh.

Šta je patrijarh Porfirije nedavno govorio za Sputnjik pogledajte u videu:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading