DRAMA NA SNEŽNOJ GOLIJI: Buldožerom sproveli pacijenta do saniteta, HEROJSKI POTEZ LEKARA

Autor: Republika.rs

Vesti

18.03.2021

18:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Doktor Hitne pomoći u Novom Pazaru Enis Karišik, medicinski tehničar Džemal Aličković i vozač Albin Hajrović juče su pokazali herojstvo i junaštvo.

RepublikaFoto: pixabay.com
Čišćenje snega (Ilustracija)

Na Goliji, planini koja je od Novog Pazara udaljena 40 kilometara, ovaj trio vodio je grčevitu borbu za život jednog pacijenta. Meteorološki uslovi su bili protiv medicinskog tima i vozača saniteta. Zato su teško bolesnog pacijenta najpre buldožerom spustili do saniteta, a zatim nastavili borbu za njegov život.

- Oko 15 sati dobili smo poziv za hitnu intervenciju. Odmah smo krenuli ka selu Tvrđevo na Goliji. Nekoliko kilometara pre tog sela smo stali jer je vozač procenio da dalje ne možemo sanitetom jer je put bio izuzetno loš, bilo je snega, rupa... Ni u jednom trenutku nismo pomislili da se vratimo - kaže doktor Enis Karišik.

Dodaje da su krenuli peške ka selu u kojem ih je čekao muškarac narušenog zdravlja i kojem je svaki trenutak od velikog značaja za život.

- Videli smo neki buldožer pored puta i potražili vozača te mašine. Zamolili smo ga da nas odveze do pacijenta koji se u tim trenucima borio za svaki dah jer mu je saturacija bila niska, imao je visoku temperaturu, kašljao je... Stigli smo nekako do te kuće - kazao je doktor Karišik.

Tek tada je počela prava drama. Najpre je pacijentu trebalo ukazati hitnu pomoć, a zatim ga prebaciti do saniteta. Nikako drugačije nego buldožerom.

- Buldožer ima onu kašiku i tu smo smestili pacijenta. Pokrili smo ga i utoplili koliko smo mogli i pažljivo krenuli ka sanitetu. Tu situaciju nikada neću zaboraviti - kaže doktor Karišik.

Medicinski tehničar Džemal Aličković kaže da su medicinska ekipa i vozač bili spremni da pešače do sela samo sa stignu do pacijenta. Ipak, pronašli su vozača buldožera.

- Probili smo se nekako do pacijenta, ali je posle i do saniteta bilo teško doći. Visili smo na toj mašini i pružali pomoć našem pacijentu. Snašli smo se nekako i sve se dobro završilo - kaže Aličković.

Pacijentu je u sanitetu uključena kiseonička potpora i pružena druga medicinska pomoć.

- Odahnuli smo istog trenutka kad je pacijent stigao do saniteta. Posle je bilo mnogo lakše jer smo brzo stigli do bolnice - kazao je vozač Hajrović.

Zdravstveno stanje pacijenta ubrzo je stabilizovano i brzo je prebačen do Infektivnog odeljenja u Novom Pazaru.

Načelnica Hitne službe doktorka Elvira Lukač Radončić kazala je da je ponosna na sve kolege sa kojima radi.

- Ponosna sam na kolege koje ulažu nadljudske napore i stižu da pomognu svim našim sugrađanima savladavajući sve prepreke na koje nailaze. Jedno veliko bravo za moje kolege - rekla je Lukač Radončić.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading