EVO KAKO LEČITI VARIČELE! Ruski pedijatar savetuje kako da dete najlakše preleži OVČIJE BOGINJE

Autor: Marija Stanić

Vesti

18.03.2021

15:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Varičele, u narodu poznatije kao ovčije boginje, toliko su česta bolest da je mnogi roditelji smatraju bezopasnom. Mnogi od njih čak namerno decu dovode u kontakt s bolesnim vršnjacima da bi se lakše zarazila i stekla imunitet na varičele. Međutim, treba imati u vidu da sasvim obične varičele mogu prouzrokovati mnoge neprijatne komplikacije.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

- Najpre povedite računa o simptomima. Varičele počinju visokom temperaturom, koja je praćena jezom i glavoboljom. Drugog ili trećeg dana pojavljuje se osip, koji zahvata telo, lice, kožu glave i sluzokožu. Deca od dve do sedam godina su u zoni posebnog rizika. Bolest se prenosi kapljičnim putem, a virus varičele može da zarazi osobu koja je čak 20 metara udaljena. Možete se zaraziti čak i na ulazu kuće u kojoj je pacijent. Deca sa varičelama postaju zarazna dva dana pre pojave osipa, a osetljivost na bolest je vrlo velika. To objašnjava masovnu zarazu - upozorava ruski pedijatar i specijalista za dečje zarazne bolesti dr Elmira Samitova.

Ona objašnjava da se ovčije boginje smatraju blažom verzijom malih boginja, bolesti koja je u srednjem veku odnela milione života. Simptomi su slični, samo što se od varičela ne umire.

- Ako se dete zarazi varičelom, obavezno treba da ostane kod kuće najmanje dve nedelje. Važno je poštovati sve preporuke lekara i primeniti hipoalergenu dijetu. U ovom periodu je potrebno podizanje dečjeg imuniteta. U tu svrhu pacijentima se savetuje da jedu sveže borovnice i maline, kao i orašaste plodove. Takođe je korisno dodavanje meda u ishranu tokom perioda bolesti. Od velikog značaja je pravilno tretirati osip. Potrebno je da boginje svakodnevno dezinfikujete blagim rastvorom kalijum-permanganata. Ovo će pomoći u sprečavanju sekundarne infekcije, koja je najčešća komplikacija ove bolesti. Što se kupanja bolesnog deteta tiče, ono ne samo da je poželjno već je i neophodno - kaže dr Samitova.

Ovčije boginje snažno potiskuju imuni sistem

Ona savetuje da napravite toplu kupku i u njoj rastvorite mali komad sapuna za veš, koji je odličan antiseptik. Umesto sunđera za pranje, koristite sterilnu medicinsku gazu. Nakon što dete isperete vodom, nežno ga obrišite čistim i opeglanim peškirom i ponovo tretirajte ceo osip kalijum-permanganatom. Kupke nemojte primenjivati samo ako dete ima groznicu i visoku temperaturu.

Moguća upala pluća


- Specifičnost ovčijih boginja je u tome što snažno potiskuju imuni sistem. Ne podnose sva deca ovu bolest lako, pa se kod neke od njih mogu javiti ozbiljne komplikacije poput upale pluća, oštećenja centralnog nervnog sistema i unutrašnjih organa, kao i encefalitis - upozorava dr Samitova.

Ona tvrdi da je najbolja zaštita od ovčijih boginja vakcinacija. Deca vakcinu dobijaju besplatno u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja kada napune prvu godinu. Bilo bi poželjno da se dete vakciniše pre nego što krene u vrtić.

- Varičele su veoma zarazna bolest, ali imajte u vidu da, čak iako je dete bilo u kontaktu sa obolelom osobom, možete sprečiti bolest. Deca mlađa od godinu dana mogu dobiti imunoglobulin protiv virusa varičela zoster. A za odrasle i decu stariju od godinu dana može se sprovesti šema vakcinacije u hitnim slučajevima: prva dozu treba dati u prva 72 sata nakon kontakta, dok se druga doza daje u intervalima od šest nedelja. To vam omogućava da dete ili vi uopšte ne obolite od ovčijih boginja ili da forma bolesti bude veoma blaga - objašnjava dr Samitova.

Ne podnose sva deca ovu bolest lako, pa se kod neke od njih mogu javiti ozbiljne komplikacije

Doktorka dodaje da preležana bolest, po pravilu, formira stabilan doživotni imunitet. Praktično se ne može desiti da osoba oboli dva puta. Postoje bolesti veoma slične varičelama, pa ih ponekad ljudi zamene i poveruju da su dva puta oboleli.

- Važno je da prepoznate komplikacije varičela i u tom slučaju hitno posetite lekara. Ako se pojavi neobično crvenilo, otok, bol u predelu osipa, neuobičajena slabost, dehidracija, jaka glavobolja, često povraćanje, otežano disanje, bol u grudima ili groznica koja traje duže od četiri dana, ne oklevajte da dete odmah odvedete u dežurnu zdravstvenu ustanovu - upozorava dr Samitova.

Ona skreće pažnju roditeljima da ne buše plikove i ne gule kraste jer to često dovodi do infekcije osipa koja može prodreti u duboke slojeve kože ili čak doći do potkožnog masnog tkiva i mišića. Osim toga, skidanjem krasti postoji rizik od stvaranja dubljih i trajnih ožiljaka.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ublažavanje svraba

* Koristite hladne, vlažne obloge ili kupajte dete u mlakoj vodi svaka tri-četiri sata u prvih nekoliko dana. Kupke na bazi žitarica takođe mogu pomoći, kao i dodavanje u kadu šoljice sode bikarbone
* Tapkajte telo peškirom
* Nanesite krečno mleko preko regija prekrivenih boginjama, izbegavajući regiju oko očiju
* Stavite rukavice ili naglavke na dečje šake tokom spavanja da bi se izbeglo nesvesno češanje u snu
* Skratite detetu nokte i vodite računa o njihovoj higijeni
* Ukoliko dete ima plikove u ustima, ponudite mu hladne i blendirane obroke, a izbegavajte kisele i slane namirnice.

RepublikaFoto: twitter.com/LiveScience

Simptomi za hitan odlazak pedijatru

* neobično crvenilo
* otok
* bol u predelu osipa
* neuobičajena slabost
* dehidracija
* jaka glavobolja
* često povraćanje
* otežano disanje
* bol u grudima
* groznica koja traje duže od četiri dana

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading