ALARMANTNI PODACI! Đerlek: Popunjeni svi kapaciteti kovid bolnica, prijem u Beogradu moguć samo pri otpustu

Autor: Republika

Vesti

16.03.2021

08:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja kaže da su podaci o koronavirusu u Srbiji izuzetno upozaravajući i zabrinjavajući. Za vikend kada brojevi novozaraženih obično padaju bilo je čak 4.600 novozraženih i 4.500 hospitalizovanih sa 219 obolelih na respiratoru.

RepublikaFoto: Tanjug/N.ANĐIĆ
Mirsad Đerlek

Očigledno je da postojeće mere nisu dale rezultate. Treba nam pooštravanje mera, verujem da će Krizni štab doneti mere koje će zaštititi zdravlje građana i državu, naglašava Mirsad Đerlek za RTS.

Upozorava da je ogorman pritsak na kovid sistem i da u bolnicama u Beogradu gotovo da nema slobodnih kreveta, koji se oslobađaju samo prilikom otpusta.

- Lekari su na izmaku snaga, samo u ponedeljak je bilo 5.135 pregleda u kovid ambulantama, od toga 3.700 prvih pregleda, 280 prijema u bolncince, pacijenti se voze u Kruševac, pacijenti se prebaciju interklinički - upozorava Đerlek.

Đerlek ne isključuje da se planu nađe izgradnja novih kapaciteta. Bićemo prinuđeni da KBC Zvezdaru u potpunosti vratimo u kovid sistem, što će teško biti dovoljno za postojeći trend priliva novoobolelih, navodi Đerlek.

"Novi Pazar drugo najveće žarište, imunizacija mora da se ubrza"

Ukazao je da je u Novom Pazaru izuzetno loša epidemijska situacija i da je posle Beograda, taj grad najveće je žarište u Srbiji.

- U bolnicama je trenutno 155 ljudi što je najveći broj u poslednjih pet meseci. U ponedeljak je bilo 79 novih slučajeva, a veliki broj građana se leči kod kućeOčigledno da prošlo leto nije bila dovoljna opomena za građane Novog Pazara vakcinisanih je svega 5,2 odsto. Treba da se hitno reaguje, pokušavamo na sve načine da se ne ponovi scenario od prošle godine - ističe Đerlek.

Đerlek navodi da imunizacija protiv kovida 19 teče planiranim tokom.

Dosad je upotrbljeno 2.040.000 doza , od toga 1.249.000 građana je primilo prvu dozu, a 791. 000 drugu. Danas do podne očekujem da se stigne do 800.000. Imunizaciju treba da ubrzamo kako bi se epidemija stavila pod kontorolu, kaže Đerlek.

Prema njegovim rečima, strategija za vakcinaciju se stalno usavršava.

- Uvedeni su pilot projekti u Sremskoj Mitovici i Kruševcu, za tri dana je povaćan broj vakcinsanih za devet hiljada. Ušli smo u ruralna područja, kako ne bi nastao neki potencijalni džep koji bi mogao da izazove novo žarište - dodaje Đerlek.

Kako je rekao, država želi da imunizacija počne i u velikim kompanijama u kojima treba da se obavi anketa o zainteresovanosti za vakcinaciju. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading