Miloševića UBILI U HAGU?! Advokat bivšeg predsednika SR Jugoslavije otkriva šta ga je Sloba zamolio pred SMRT

Autor:

Vesti

11.03.2021

09:29

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Bivši predsednik SR Jugoslavije je pre smrti tražio pomoć Rusije, a njegov advokat jedini je Srbin koji je video njegovo beživotno telo u Hagu.

Slobodan Milošević

Bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević preminuo je na današnji dan 2006. godine u pritvoru Haškog tribunala u Ševeningenu, gde je bio optužen za ratne zločine počinjene u ratovima na prostoru bivše SFRJ.

Milošević je umro od infarkta u pritvoru Tribunala, a advokat Zdenko Tomanović koji je branio Miloševića, ispričao je jednom prilikom šta se događalo dan pre smrti bivšeg predsednika.

- Dan pre nego što je u ćeliji pronađen mrtav, Milošević me je zamolio da dođem nešto ranije kod njega u zatvor. Tražio je da njegovo, rukom napisano pismo, odnesem u rusku ambasadu, sa zahtevom da se to pismo preda ministru Sergeju Lavrovu. U tom pismu se žalio da ga u Tribunalu truju i tražio je da ga Rusija spase i zaštiti. Ja sam odmah predao to pismo ruskoj amabasadi, a prijem tog pisma je kasnije potvrdio i sam Lavrov. Međutim, dan kasnije Milošević je pronađen mrtav - ispričao je Tomanović pre nekoliko godina za Nedeljnik.

Ovaj advokat bio je jedini Srbin koji je video mrtvog Miloševića u ćeliji.

Foto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Zdenko Tomanović

- Sva vrata u zatvoru su bila zatvorena, sve ćelije zatvorene, nije se čula nijedna reč, nijedan zvuk. Kada su konačno otključali njegovu ćeliju, Milošević je ležao mrtav na krevetu, prekriven delimično čaršavom, s otvorenom knjigom i naočarima na stolici pored kreveta - rekao je tada Tomanović.

Nakon njegove smrti, gradske i državne vlasti nisu dale dozvole koje su tražili porodica i visoki funkcioneri Socijalističke partije Srbije da se Milošević sahrani u Beogradu uz državne počasti, pa je sahranjen u dvorištu porodične kuće svoje supruge Mirjane Marković u Požarevcu.

Posle višečasovnog oproštaja i govora u Beogradu i Požarevcu, sahrana je obavljena u sumrak. Sahrani koja je protekla bez verskog obreda, nije prisustvovao niko od članova najuže porodice, jer, kako su naveli, nisu dobili dovoljne garancije za svoju bezbednost. 

Hag

Sahrani su prisustvovali najviši funkcioneri SPS, izuzev potonjeg predsednika socijalista Ivice Dačića, kao i tadašnji zamenik predsednika SRS Tomislav Nikolić, predsednik ruske Komunističke partije Genadij Zjuganov, poslanik Dume Sergej Baburin i general Leonid Ivašov, kao i bivši američki državni tužilac Remzi Klark.

Telo Slobodana Miloševića dopremljeno je iz Haga u Beograd 15. marta 2006, a narednog dana kovčeg s telom je bio izložen u Muzeju "25.maj", u okviru muzejskog kompleksa u beogradskom naselju Dedinje, piše Mondo

Hiljade ljudi su prošle pored kovčega. Istog dana se više desetina hiljada pristalica bivšeg predsednika Srbije i Jugoslavije okupilo ispred Narodne skupštine u centru Beograda, gde je na bini bio izložen kovčeg s njegovim telom.

Komentari (0)

Loading