DESNIČARI U SRBIJI KAO DA SU SE KASTRIRALI: Predrag Azdejković za Republika.rs o novom ZAKONU o istopolnim zajednicama

Autor:

Vesti

04.03.2021

13:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predrag Azdejković novinar i LGBT aktivista za portal Republika.rs otkrio nam je neke nacrte predloga zakona o istopolnim zajednicama i šta će to značiti za Srbiju

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Predrag Azdejković o predlogu zakona o istopolnim zajednicama

Srbija će do kraja godine dobiti nacrt Zakona o istopolnim partnerstvima čime Srbija konačno ispunjava svoje obaveze preuzete članstvom u Savetu Evrope, kandidature za članstvo u EU, norme Ujedinjenih nacija i presude Evropskog suda za ljudska prava.

Za početak razgovora pitali smo Predraga Azdejkovića kako komentariše ublažen i umeren stav crkve, tačnije izjavu patrijarha Porfirija o istopolnim zajednicama koji je dosta drugačije od nekadašnjeg kritičkog stava:


- Meni se ta promena sviđa, nije ona sada nešto revolucionarno velika, ali kada uzmemo u obzir konzervativni stav crkve, ovo je super!  Mada u poslednje vreme ta desničarska politika sve više govori "Da, da, to treba regulisati zakonom samo da nije brak".

Prema rečima Azdejkovića ispostavilo se da su najveći neprijatelji donošenja ovog zakona zapravo oni koji su se predstavljali kao saveznici:

- Jako dugo vremena postoji ta teorija da što je Srbiji gore, nekima je bolje i sada ako uzmemo pojedine ljude iz nevladinih sektora, ako se usvoji ovaj zakon oni posle toga nemaju šta da rade više i pokušavaju na razne našine da odugovlaše da usvajanje zakona što duže traje kako bi oni imali svrhu postojanja - rekao je Azdejković.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Predrag Azdejković

Azdejković je ispričao da je zatražio i poseban član zakona u kom neće moći svi istopolni parovi da budu u zajednici, naime kada stanu ispred matičara biće im postavljeno jedno pitanje od čega će zavisiti dalji tok "venčanja":

- Matičar će ih pitati šta su to oni uradili da se ovaj zakon uopšte donese i ako kažu "ništa" onda neće moći da se registruju. Imamo tu situaciju da neki pojedinci samo sede i čekaju da mi odradimo sav posao i oni da samo dođu na gotovo, rekao je.

Azdejković nam je ispričao i koje su to nesuglasice u radnoj grupi koja sprema zakon, i kako kaže glavni problem je sudar ega i onih koji bi da se upišu u istoriju kao stvaraoci prvog srpskog zakona o istopolnim zajednicama:

- To je posebno interesantno jer od prvog dana sastanka radne grupe mi smo izgubili skoro dva sata u toj borbi "titana" i njihovih sujeta gde je Saša Gajin bio iznerviran zašto njegov model zakona nije prihvaćen koji je ruku na srce, mnogo bolji, ali šta je tu je. Tak zakon se piše za LGBT zajednicu, a ne da biti imao u svom CV-ju da si ti to uradio. Pa imamo i Zoricu Mršević koja  je iskoristila priliku da se upiše u istoriju da je ona napisala prednacrt, tako da imamo dva ega koja se međusobno biju, a između njih je LGBT zajednica koju niko ništa ne pita - ispričao je Predrag.

Foto: ST/N. MANDIĆ
Azdejković o desničarima i LGBT u Srbiji

Ako poredimo 2001. godinu kada je narod na ulicama vikao "Ubij, ubij pedera" i dvadeset godina kasnije pripremu zakona o istopolnim zajednicama, da lči možemo da kažemo da se Srbija potpuno smirila kada je reč o LGBT zajednici:

- Da, to je jako interesantno, ja sam u fazonu već šta se dešava jel su ovi desničari kastrirani ili šta, pre dvadesetk godina su nam skandirali na ulicama, a sada sve podržavaju samo da se zajednica ne zove brak i da ne usvajaju decu i ovaj zakon je upravo to - ispričao je Predrag , a ceo intervju možete da pogledate ispod.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading