(FOTO) DIVNO POPODNE NA DUNAVU: Vesić posetio vajara Zorana Kuzmanovića

Autor:

Vesti

27.02.2021

15:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić posetio je danas atelje vajara Zorana Kuzmanovića na Dunavu, i tom prilikom najavio da pri kraju obnova skulpture Sima Igumanov sa siročićima.

RepublikaFoto: Republika
Goran Vesić

Vesić je to objavio na Fejsbuk profilu uz fotografije. 

- Divno popodne u ateljeu vajara Zorana Kuzmanovića na Dunavu. Pri kraju je obnova skulpture Sima Igumanov sa siročićima, rad vajara Lojze Dolinara koji je prvi grupni vajarski rad u našoj zemlji. Skulptura je montirana na vrhu Igumanove palate na Terazijama krajem januara 1939. godine. Skulptura predstavlja Simu Igumanova sa "rano preminulim sinom i južnosrbijanskom omladinom", čiji je veliki dobrotvor. Ovu, tri i po metra visoku bronzanu skulpturu, razbili su maljevima i uklonili skojevci nakon Drugog svetskog rata. Očuvano je oko 60 odsto Dolinarove skulpture, a Zoran Kuzmanović uspešno ju je obnovio.

Zato sam danas sa svojim saradnicima iz Grada posetio Zorana.

U ovom ateljeu trenutno se izlivaju spomenik Aleksandru Deroku koji će biti u pešačkoj zoni na Topličinom vencu kao i spomenik Čitaocu Politike koji će krasiti Plato Politike ispred zgrade u kojoj se nalazi redakcija Politike.

Mene ovo čini posebno srećnim. Da će se znati da sam učestvao u tome, a nekada i predložio da Aleksandar Deroko, Jovan Jovanović Zmaj, Meša Selimović, Miloš Crnjanski, despot Stefan Lazarević, Dijana Budisavljević i Branko Pešić dobiju spomenike. Srećan i ponosan - napisao je Vesić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading