(VIDEO) U ČAST STEFANA NEMANJE: Vesić: Večeras projekcija multimedijalnog spektakla "Nemanjići"

Autor:

Vesti

26.02.2021

17:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na današnji dan, 26. februara 1199. godine, preminuo je Stefan Nemanja, u tu čast zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, najavio je da će večeras u 19.30 časova biti organizovana projekcija multimedijalnog spektakla “Nemanjići”, kroz 4D mapiranje na fasadi zgrade stare Železničke stanice na Savskom trgu.

RepublikaFoto: Republika
Goran Vesić

Vesić je na svom Fejsbuk profilu uz tekst objavio i kratak video kako će projekcija izgledati.

- Na današnji dan, 26. februara 1199. godine, preminuo je Stefan Nemanja, veliki župan i rodonačelnik dinastije Nemanjića. Tim povodom večeras od 19.30 sati biće organizovana projekcija multimedijalnog spektakla “Nemanjići”, kroz 4D mapiranje na fasadi zgrade stare Železničke stanice na Savskom trgu. Film, podržan od strane Grada Beograda, Ministarstva kulture i Srpske pravoslavne crkve, koji će predstaviti značaj dinastije Nemanjića i podsetiti na bogato istorijsko, kulturno i duhovno nasleđe najslavnije srpske loze biće projektovan i tokom vikenda. Dinastija Nemanjića biće predstavljena kroz novi umetnički izraz iz oblasti digitalizacije i multimedija, 4D projekcionim mapiranjem na fasadi zgrade stare Železničke stanice na Savskom trgu. Prikazivanjem slavne srpske istorije na savremen način, spajanjem tradicije sa modernom tehnologijom, srednjevekovna istorija naše zemlje biće približena svim generacijama. I manje upućeni biće u prilici da saznaju da su Nemanjići vladali Srbijom više od 200 godina, da su tokom tog perioda podigli veliki broj crkava i manastira koji predstavljaju najvrednije tekovine celokupne srpske kulturne i duhovne baštine, a neki od njih uvršteni su i na listu svetske baštine - napisao je Vesić. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading