(VIDEO) KONFERENCIJA KRIZNOG ŠTABA: Kompletan spisak MERA koje će važiti ovog vikenda!

Autor:

Vesti

26.02.2021

14:08 >> 15:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Krizni štab održao je konferenciju posvećenu koronavirusu.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Darija Kisić Tepavčević i Mijomir Pelemiš

Na konferenciji su građanima objavljene nove mere u borbi protiv Kovid-19.

Na konferenciji govorili su ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, dr Darija Kisić Tepavčević i infektolog dr Mijomir Pelemiš.

Presek stanja

U poslednja 24 sata koronavirusom u Srbiji je testirano 14.128 uzoraka od kojih je pozitivno 3.339 osoba, a preminulo 16. Na respiratoru se nalazi 159 pacijenata.

Potpuno zatvaranje?

Darija Kisić Tepavčević je istakla da sve mere protiv kovida treba da budu na snazi do kraja epidemije koronavirusa.

- Znamo kako se virus prenosi i šta možemo da uradimo da to sprečimo. S jedne strane imate potpuno zatvaranje i policijski čas, a s druge potpuno opuštanje. Trudimo se da nađemo balans između toga. Da li je opcija potpuno zatvaranje? Ne, nije, to da bude jasno, ali svaka druga mera, kakva god da bude bila, zatvaranje do određenje satnice... Nemamo ni toliko kontrola ni inspekcija. Svaka porodica treba da bude svoj Krizni štab, to sam već rekla ranije - istakla je dr Kisić.

Ovo je opomena da je virus tu i da moramo da preuzmemo odgovornost, rekla je ona.

- Mnogi planiraju da odu na planinu, ili su već tamo. Ovde nema strana... Ovde smo svi jedan tim. Svi imamo isti rizik za zaražavanje, nema bezbednih - poručila je ministarka.

Ni u jednom trenutku nam nije pao na pamet policijski čas, dodao je dr Pelemiš.

- Niko od nas ne govori o zatvaranju. Nećemo da uvodimo policijski čas. Šta će nam to? Nema potrebe. Svi sve znaju - rekao je infektolog.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Darija Kisić Tepavčević i Mijomir Pelemiš

Nemamo dobru evidenciju inficirane dece

Oko 60 odsto zaraženih pripada starosnoj grupi od 20 do 60 godina, navela je ministarka. Ona je dodala i da raste broj zaražene dece, iako oni imaju uglavnom blaže simptome.

Svi podaci ukazuju na to jer postoji disproporcija u evidenciji.

- Većina zaražavanja dogodila su se van škole - navela je Kisić.

- Nemamo dobru evidenciju inficirane dece. Sreća te nemamo više dece u bolnicama, ali opasnost je u tome što deca mogu da prenose infekciju, a da mi ni ne znamo da su zaražena. Razboli se cela porodica, a ne znate odakle. Potencirali smo danas na tome da se izvrši veći nadzor u školama - istakao je dr Pelemiš.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Mijomir Pelemiš

Program podrške ZA NAŠE HEROJE

Vlada Republike Srbije pokrenula je program podrške za sve koji rade i volontiraju u kovid sistemu, a sprovodiće se putem personalizovanih kartica "Naš heroj" kojima će oni moći da ostvare određene pogodnosti, odnosno popuste sa kompanijama koje su postale partneri programa.

- Oni će imati prednost pri ostvarivanju prava u državnim insitucijama. Kartice će moći da se koriste na teritoriji Srbije bez obzira na prebivalište. Ovaj program trajaće sve dok traje epidemija koronavirusa - istakla je ministarka.

Radno vreme tokom vikenda

Svi ugostiteljski objekti u Srbiji tokom vikenda radiće od 6 do 14 sati, bez obzira da li imaju baštu. Nakon 14 časova dozvoljena je samo dostava - navodi Kisić Tepavčević.

Što se tiče ugostiteljskih objekata u ski centrima, kako samostalnim tako i onim u okviru hotela, osluženje hrane i pića tokom vikenda biće dozvoljeno samo na otvorenom – u baštama. Šalter usluga za objekte na stazama je takođe moguća samo do 14h. Objekti iz oblasti ugostiteljstva dostavu hrane i pića mogu vršiti 24 časa dnevno.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Darija Kisić Tepavčević

Hoteli u čitavoj zemlji mogu vršiti delatnosti služenja hrane i pića u svojim restoranima i kafe barovima takodje do 14 časova svim građanima. Od 14 do 22 časa, ova usluga dozvoljena je samo i isključivo osobama koje imaju uplaćen smeštaj u tom hotelu ili nekom drugom kategorizovanom smeštaju. Ovo znači da osobe koje nemaju prijavljen boravak u hotelu ne mogu biti uslužene u hotelskim kafićima i restoranima u subotu i nedelju posle 14 časova, akcenat u kontrolisanju poštovanja ove mere biće u najvećim ski centrima u Srbiji.

Tržni centri, prodavnice neprehrambene delatnosti, kladionice, kockarnice, dečije igraonice, teretane, fitnes centri, baloni za fudbal i druge sportove – za dane vikenda radiće takođe od 6 do 14 sati. Sportski objekti koji imaju unapred zakazana takmičenja biće dostupni isključivo za te namene i nakon 14 časova.

Prodavnice hrane i frizeri radiće kao i do sada. Nova mera ne važi ni za apoteke, pumpe, dostavljače hrane, zdravstvene i veterinarske ambulante, kao i pozorišta, salone za negu lepote koji mogu da rade ovog vikenda do 20 časova.

Sportski objekti koji imaju unapred zakazana takmičenja biće dostupni isključivo za te namene i nakon 14 časova.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Darija Kisić Tepavčević i Mijomir Pelemiš

Konferencija je najavljena za 15 časova.

Nova sednica Kriznog štaba zakazana je za ponedeljak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading