Lončar: 50 miliona evra za Klinički centar

Autor: Tanjug

Vesti

15.11.2017

12:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar objasnio je danas u parlamentu, gde se raspravlja o potvrđivanju finansijskog ugovora Klinički centri/C između Srbije i Evropske investicione banke, da je reč o sredstvima za nastavak realizacije i finasiranje projekta rekonstrukcije četiri klinička centra u Srbiji.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Klinički centar A potpisan je u decembru 2006. godine na iznos od 80 miliona evra i Klinički centar B iz 2008. godine na iznos od 70 miliona evra

Lončar je naveo da je budžetom za 2017. godinu predviđeno da se Srbija zaduži kod Evropske investicione banke do 50 miliona evra za projekat Klinički centar C, odnosno za završetak projekta rekonstrukcije četiri klinička centra koji obuhvata modernizaciju, unapređenje, proširenje i dogradnju centara u Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, čija je ukupna vrednost procenjena na 430 miliona evra.

Prema njegovim rečima, do sada je sa Evropskom investicionom bankom ugovoreno 150 miliona evra po osnovu dva zaključena finansijska ugovora. 

Klinički centar A potpisan je u decembru 2006. godine na iznos od 80 miliona evra i Klinički centar B iz 2008. godine na iznos od 70 miliona evra.

- Kako je za finalizaciju projekata neophodno još 50 miliona evra i kako bi sredstva treće kreditne linije postala operativna, pristupilo se pregovorima sa Evropskom investicionom bankom. Zaključkom vlade od 13. aprila 2017. godine utvrđena je osnova za vođenje pregovora u vezi sa odobravanjem kredita za realiziciju projekta Kliničkog centra C - rekao je Lončar.


Kako je dodao, vlada je prihvatila izveštaj sa pregovora i usvojila Nacrt finansijskog ugovora koji je potpisan u julu ove godine.

On je objasnio da se u Kliničkom centru Beograd u prvoj fazi radi izgradnja nove kule, novih tehničkih zgrada i parking, a u drugoj fazi renoviranje preostalog dela postojeće zgrade.

Projekat u Kragujevcu obuhvata izgradnju nove zgrade, rekonstrukciju postojeće medicinske infrastrukture, izgradnju novih tehničkih blokova, radova na uređenju pejzaža, puteva, parking i trotoara, rekao je Lončar i dodao da projekat rekonstrukcije to podrazumeva i u niškom i novosadskom kliničkom centru.


"Fizički završetak" svih novih i renoviranih zgrada planiran je za decembar 2021. godine, rekao je ministar zdravlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading