OSEĆAM SE ODLIČNO! Virusolog Ana Gligić se vakcinisala, pa otkirla za Srpski telegraf: KINESKA VAKCINA JAČA OD MUTACIJA!

Autor:

Vesti

06.02.2021

05:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vakcine napravljene protiv korone mogu da ostanu takve, ali će se dodavati novootkriveni soj da bi cepiva i dalje štitila ljude. "Fajzerova" i "Modernina" vakcina je napravljena na potpuno nov način i samo će vreme pokazati njenu efikasnost. S druge strane, kineska vakcina napravljena je od celog mrtvog virusa i štiti od svih mutacija.

RepublikaFoto: Tanjug
Ana Gligić prima vakcinu

Ovo u intervjuu za Srpski telegraf, dan nakon vakcinacije, poručuje dr Ana Gligić, naš čuveni virusolog i žena koja je pobedila variolu veru u Jugoslaviji. Kako kaže, mora se ispitati koliko traje imunitet koji se stekne vakcinacijom i u zavisnosti od toga će se znati da li ćemo se vakcinisati jednom godišnje ili ređe, što će koronu praktično svesti na sezonsku bolest.

CELA PORODICA

Dr Ana Gligić (86) vakcinisala se protiv korone u četvrtak u svojoj nekadašnjoj kući Institutu za virusologiju, vakcine i serume "Torlak". Za naš list otkriva kako se oseća posle vakcinacije i ističe da nije imala nikakve nuspojave, čak ni crvenilo na mestu uboda.

- Odlično se osećam, nemam ama baš nikakve reakcije na vakcinu, ni ubod nije bio bolan. Prilikom vakcinacije pogledala sam iglu i, verujte, toliko je tanka da kroz nju ne može ni trun da prođe, a kamoli čip, kako to pričaju protivnici vakcinacije. Lepo sam spavala i, evo, sada pijem kafu sa sinom. Zajedno sa mnom na "Torlaku" su vakcinisana dva moja sina i sestričina. Svi smo, po sopstvenoj želji, dobili različite vakcine - rekla je dr Gligić.

Čovek je slepa ulica za koronu

Mada je čitav radni vek posvetila izučavanju virusa, dr Gligić priznaje da ju je ponašanje korone prilično iznenadilo.

- Svi virusi mutiraju, ali da za godinu dana uočite mutacije i pojave novih sojeva na različitim krajevima sveta, to je zaista neobično. Iznenadio me je i taj zaokret koji je virus napravio kada je u pitanju klinička slika. RNK virusi, kao što su korona ili virus gripa, dosta su skloni mutaciji, ja se jedino bojim da na mutaciji ne dođe do mutacije, da taj soj koji se već promenio opet mutira.

Dobra vest je, kako ističe, to što čovek nije prirodna podloga za koronaviruse, koji se prirodno nalaze u životinjama.

- Ipak, desio se taj skok sa životinje na čoveka, pa se sada bori da opstane, zbog čega i dolazi do ovih brzih i neočekivanih mutacija. Čovek je, ipak, slepa ulica za koronu, koja neće nestati, ali postoje efikasni načini za borbu, pre svega, vakcine kojima se može zaustaviti pandemija, što je u ovom trenutku i najvažnije.

Ona nije želela da otkrije koje cepivo je primila, ali ističe da nije vakcinisana ruskom vakcinom sputnjik-V iako je ranije više puta govorila da bi samo ovu vakcinu primila.

- Dan pre vakcinacije u jednom eminentnom evropskom stručnom medicinskom časopisu pročitala sam da Rusi nisu testirali sputnjik-V na starijima od 60 godina jer nije bilo vremena. Zato sam se odlučila za drugu vakcinu, ali ne bih da otkrivam koja je u pitanju.

Doktorka Gligić, koja je početkom 1970, u vreme epidemije variole vere, bila šef laboratorije za borbu protiv te bolesti na "Torlaku", posetila je laboratoriju u kojoj je nekad radila. Kako kaže, odlično su opremljeni i imaju vrsne stručnjake.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Ne znam da li su po mom savetu ili po svojoj ideji rešili da sa Rusima proizvode vakcinu protiv korone, ali mi je milo što su krenuli tim putem. Naši lekari su već bili u Moskvi, a 11. februara na "Torlak" dolaze Rusi i uskoro će početi proizvodnja vakcine. Veoma mi je drago ako sam ja tome nešto doprinela.

PRIRODAN TOK

Gligićeva ističe da je manji broj novozaraženih u Srbiji rezultat vakcinacije, ali i slabljenja samog virusa. Međutim, još nije vreme za opuštanje.

- Virusi ne poznaju granice i džaba se mi vakcinišemo ako to ne urade i naši susedi, zato što se još sa sigurnošću ne zna koliko dugo traje imunitet stečen cepivom. Vakcinacija se mora ravnomerno sprovoditi u celom svetu da bi to imalo potpuni efekat i virus suzbio. Ako ostavite nevakcinisano stanovništvo bilo gde, recimo na jugu Afrike, uz današnje načine putovanja, virus će se vrlo brzo opet proširiti i večito ćemo uvoziti koronu, gde god se ona nalazi. Zato je važno da vakcina bude dostupna svima, bez obzira na to da li su u pitanju bogate ili siromašne zemlje - zaključuje naša sagovornica.

Ne bih brzala u vezi sa spermatozoidima

Naša sagovornica ističe da je još rano za zaključke o posledicama koje virus KOVID-19 ostavlja na one koji ga preleže.

- Čula sam da navodno deluje na spermatozoide i ljudi su odmah zaključili da to dovodi do muške neplodnosti. Ja ne bih brzala sa zaključcima, rano je govoriti o tome, posebno što nisu rađena istraživanja baš na muškarcima da bi se to sa sigurnošću moglo tvrditi. Prerano je za bilo kakve zaključke, što ostavlja prostora da svako izlupeta šta hoće, i to bez dokaza - smatra dr Gligić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading