HRVATI KUKAJU, A SVET SE PITA: Kako i zašto je Srbija ŠAMPION u dobavljanju vakcina?

Autor: Republika

Vesti

02.02.2021

17:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svi bi hteli da su Srbija.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Hrvatski list Jutarnji.hr napisao je članak u kom navodi sve izveštaje svetskih medija o uspešnoj korona politici u Srbiji, gde smo okarakterisani kao šampioni Evrope. I dok je globalna kriza za cepivom, ili bar u mnogim državama postoji državni monopol nad izborom vakcina, vrhunskom spoljnom politikom naših vlasti na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, građani Srbije imaju širok izbor čime se će boriti protiv korone. 

U tekstu piše kako veliki svetski mediji, poput Fajnenšel tajmsa, pitaju se kako je moguće da je inače ne baš uspešna zemlja Srbija uspela da postane kontinentalni evropski šampion u brzini vakcinacije građana protiv infekcije COVID-19. Srbija je danas vakcinisala velikih 6,3 odsto stanovništva, a ispred nje su u svetu samo Izrael (neverovatnih 53,8 odsto), Ujedinjeni Arapski Emirati (35,2 odsto), Velika Britanija (14,7 odsto), Bahrein (14, 7 odsto), SAD (9,7 odsto) i Portoriko (7,9 odsto). Od kontinentalnih evropskih zemalja, Srbiji su najbliže Danska (4,6 odsto) i Slovenija (3,7 odsto). Svi ostali u kontinentalnoj Evropi, čak i najbogatiji, trenutno su ispod 3,3 procenta vakcinisanih. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sada, naravno, slavi svoju odluku da se okrene kineskim i ruskim vakcinama kao rešenju, uz obezbeđivanje kontinuiranih pregovora sa onim proizvođačima vakcina kojima je odobrena distribucija u EU.

RepublikaFoto: printscreen/TVPink
Premijerka Ana Brnabić tokom vakcinisanja

Do sada je Srbija obezbedila oko milion doza i planira da uvede još milion do početka marta, što bi obezbedilo zarastanje trećine stanovništva. Na grafikonu ispod možete videti neočekivanu razliku koju je Srbija uspela da napravi u brzini vakcinacije u odnosu na grupu izabranih zemalja kontinentalne Evrope. Do sada se Hrvatska nije pokazala posebno snalažljivom u odnosu na Srbiju u isporuci vakcina.


Pitanje kvaliteta ruskih i kineskih vakcina koje koristi Srbija ostaje otvoreno. Druge balkanske zemlje ne idu tako dobro sa vakcinacijom kao Srbija. EU je obezbedila oko 70 miliona evra za šest novih potencijalnih članica na Balkanu, ali "evropski vodovi za snabdevanje" neće mnogo pomoći Severnoj Makedoniji, BiH, Crnoj Gori, Kosovu i Albaniji. I svi se okreću pregovorima sa kineskim i ruskim proizvođačima vakcina.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading