Ministarstvo zdravlja saopštilo: Oboleli od MULTIPLE SKLEROZE mogu da prime vakcinu protiv KORONAVIRUSA!

Autor:

Vesti

02.02.2021

09:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vakcine koje su dostupne u našoj zemlji (Pfizer-BioNTech, Sputnik V, Sinopharm) nisu kontraindikovane za primenu kod osoba sa multiplom skelrozom.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Nove vakcine protiv COVID-19 bolesti se smatraju bezbednim za osobe sa multiplom sklerozom, prema nedavno (januara 2021.) iznetim stavovima eksperata Međunarodne Federacije Multiple Skleroze i Društva Multiple Skleroze Velike Britanije. 

Na osnovu dosadašnjih iskustava sa drugim vakcinama, ne očekuje se da će COVID-19 vakcinacija dovesti do relapsa Multiple Skleroze, biti opasna za osobe sa MS, uključujući i one koje se leče imunsupresivnim lekovima koji modifikuju prirodni tok bolesti (engl. disease modifying therapy, DMT). Izuzetak od ovoga bi mogle da budu samo osobe sa MS i teškim alergijama.  

Shodno tome, nijedna od vakcina koje su dostupne u našoj zemlji (Pfizer-BioNTech, Sputnik V, Sinopharm) nisu kontraindikovane za primenu kod osoba sa MS. Sve ove vakcine bezbedne su i za primenu kod osoba koje primaju bilo koju DMT.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading